Mobilizarea lui Putin anunță un „dezastru”. Analize CNN și ISW

O analiză CNN arată că mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin nu ar avea efect, pentru că nu le poate oferi noilor militari antrenamentul și armamentul de care au nevoie pentru a lupta în Ucraina.

„Armata Rusiei nu este în acest moment echipată pentru a desfășura rapid și eficient 300.000 de rezerviști. Rusia are deja dificultăți cu echiparea forțelor din Ucraina, în urma pierderilor semnificative de echipamente suferite până acum”, este opinia lui Alex Lord, specialist în Europa și Eurasia la compania de analiză strategică Sibylline din Londra.

Potrivit reprezentanților Sibylline, Rusia începe să aibă un deficit de muniție la unele calibre și caută surse de componente cheie pentru a repara armele pierdute pe câmpul de luptă sau pentru a produce altele.

Site-ul Oryx, care a calculat doar pierderile confirmate de dovezi foto sau video, a descoperit că forțele ruse au pierdut peste 6.300 de vehicule, inclusiv 1.168 de tancuri, de la începutul invaziei. „Practic nu au suficient echipament modern pentru atât de mulți militari noi”, a spus Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx.

Un fost general al armatei americane și analist CNN, Mark Hertling, a declarat că a văzut cu ochii săi cât de slab pregătiți sunt soldații ruși.

„Prim ajutor rudimentar, foarte puține simulări pentru conservarea resurselor și, cel mai important, un leadership îngrozitor. Plasarea începătorilor pe o linie de front care a fost afectată, unde oamenii au moralul scăzut și nu vor să fie acolo prevestește un dezastru.

Cum îi transformi pe acești oameni din civili în militari? Cum le dai uniforme, arme, cum îi antrenezi? Cum îi integrezi în unitățile devastate pe câmpul de luptă? Nu afectezi negativ doar armata, încercând să integrezi oameni nepregătiți, dar afectezi și societatea civilă, iar acest lucru s-a văzut la protestele din Rusia”, spune Hertling, pe Twitter.

ISW: Mobilizarea parțială nu va avea efecte în următoarele luni

Potrivit unei analize făcute de Institutul pentru Studiul Războiului, mobilizarea lui Putin arată numeroasele probleme pe care Rusia le are în războiul pornit în Ucraina și pe care este puțin probabil să le rezolve în următoarele luni.

Mai exact, cred experții ISW, ordinul lui Putin de a mobiliza rezervești nu va genera o putere de luptă semnificativă timp de câteva luni. Mobilizarea parțială nu va împiedica Ucraina să elibereze mai mult din teritoriul ocupat în timpul iernii.

Momentan nu este clar câți rezerviști mai are Rusia pentru că serviciile occidentale de informații spuneau în noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de începutul invaziei, că au fost mobilizați „zeci de mii de rezerviști”, în timp ce oficiali militari ucraineni precizau în iunie 2022 că Moscova a angajat 80.000 de rezerviști.

De aceea este foarte probabil ca noile forțe atrase din rezervă să fie slab pregătite pentru luptă.

Șoigu a declarat că vrea să cheme sub arme militari cu „experiență de luptă”, însă foarte puțini rezerviști o au.