Moartea unui jurnalist sportiv. A fost ucis după ce a criticat un fotbalist

Un jurnalist din Azerbaidjan a murit, după ce a fost bătut de șase persoane, pentru că a criticat dur un fotbalist din echipa națională.

Rasim Aliyev a încetat din viață, după ce fusese atacat de șase bărbați. Jurnalistul a explicat, într-un interviu acordat de pe patul de spital, că fusese invitat la o întâlnire de către fotbalistul pe care îl criticase pe Facebook. Când a ajuns la locul de întâlnire, a fost bătut.

Aliyev îl criticase pe fotbalistul Javid Huseynov pe Facebook, după ce jucătorul de la echipa Gabala, unde evoluează și românul George Florescu, și component al naționalei azere, fluturase un drapel al Turciei în timpul unui meci din Liga Europa, disputat în Cipru.

Mai mult, fotbalistul a făcut gesturi obscene către un jurnalist grec, care îl întrebase despre steagul Turciei.

Aliyev a scris pe Facebook că nu dorește ca un jucător ”atât de imoral” să îi reprezinte țara. Jurnalistul a spus că a fost sunat de mai multe ori de jucător și de rudele acestea în legătură cu postarea sa.

Fotbalistul Huseynov, care nu a comentat acuzațiile, a fost suspendat de club pe perioada anchetei.

”Cu toate că Javid Huseynov este un jucător foarte important pentru Gabala, el a fost exclus din echipă până când situația se va rezolva”, se menționează într-un comunicat al clubului.

Aliyev a lucrat pentru Institutul pentru Libertatea și Siguranța Reporterilor (IFRS), un grup de monitorizare media care a fost închis anul trecut, după ce fondatorul său a fost pus sub acuzare de autorități Acesta s-a refugiat în Ambasada Elveției de la Baku și a ajuns în Europa cu avionul Ministrului de externe elvețian.

Jurnalistul fusese amenințat și bătut și în trecut. A fost atacat de polițiști la diferite evenimente în anii trecuți. În iulie, el scria pe Facebook că este amenințat și intimidat zilnic. Aliyev ceruse să fie protejat de poliție în ultimele săptămâni, însă solicitarea sa a fost respinsă.

”A fost un erou, unul dintre oamenii care e mereu în mijlocul acțiunii. Chiar dacă lucrurile nu mergeau bine, el și-a făcut mereu treaba. Era modest, onest și foarte curajos”, a declarat, pentru The Guardian, Emim Milli, un jurnalist azer care trăiește în Germania, după ce a fost persecutat de regimul politic de la Baku.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, care nu are nicio legătură de rudenie cu jurnalistul, a declarat că este ”foarte îngrijorat” de incident, pe care l-a numit ”o amenințare la libertatea de exprimare”.

Șeful statului bogat în petrol și gaze naturale a încercat să îmbunătățească imaginea Azerbaidjanului, unde au fost organizate, de curând, primele Jocuri Europene. Criticii săi spun, însă, că regimul de la Baku este responsabil pentru numeroase abuzuri grave.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG. Top 7 oferte șoc
Model pentru toată România. O comună își produce singură electricitatea
O benzinărie din România a vândut apă în loc de carburant
Caz șocant la Dubai. Un tată nu i-a lăsat pe salvamari să îi salveze fiica de la înec
Povestea satului din România cu ulițe de marmură și cinci locuitori