Minunata poveste a elevului japonez evacuat într-un sat din România după dezastrul de la Fukushima. A ajuns olimpic la istoria românilor

Kevin Kashiwazaky a învățat în trei ani, câți alții în 13 (zdbc.ro)
Kevin Kashiwazaky a învățat în trei ani, câți alții în 13 (zdbc.ro)

Kevin Kashiwazaky are 13 ani. Ultimii trei i-a petrecut la o școală din în satul Verşeşti, comuna Sănduleni, pe malul Tazlăului, unde a fost evacuat în urma dezastrului nuclear de la Fukushima.

Povestea sa, relatată de Ziarul de Bacău, este uluitoare și, sunt convins că veți fi de acord după ce veți citi articolul, instructivă pentru oricare dintre noi.

Kevin Kashiwazaky a avut nevoie de doar trei ani pentru a stăpâni subtilitățile limbii române. A obținut nota 9,25 la testul de Limba și literatura română la Evaluarea Națională.

Cu toate că n-a urmat nici măcar o ședință de meditații și a învățat într-o școală mică, rurală, Kevin este acum olimpic la istoria românilor.

Adolescentul și fratele său mai mic, Marius, locuiau la mai puțin de 200 de kilometri de Fukushima, când centrala nucleară de acolo a fost grav afectată de cutremurul devastator din 11 martie 2011. Seismul de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami desprins din filmele cu tematică apocaliptică, a provocat moartea a 20.000 de oameni.

Toată regiunea învecinată centralei nucleare a fost evacuată. În total, peste 160.000 de oameni. Printre ei, Kevin, Marius și mama lor Maria – care este din România.

Cei trei au ajuns în micuța localitate Verșești din județul Bacău, după ce mama lor, care era despărțită de soțul ei, a cerut ca copiii ei să fie considerați refugiați români.

Băieții, care locuiesc la o mătușă, nu știau un cuvânt în limba română și auziseră puține despre România.

”Ne-am acomodat foarte repede. Cel mai mult ne-a impresionat faptul că aveam multă libertate, mult spaţiu, multă verdeaţă, puteam să mergem unde voiam. Am văzut pentru prima oară animalele, păsările, ne fascinau până şi banalele gâze. Acolo, în şase clase, eram peste 750 de elevi şi profesori, şi totul era foarte rigid, aproape mecanic. Practic, eram nişte roboţi”, au mărturisit cei doi fraţi, citați de zdbc.ro.

“Nu ştiau niciun cuvânt în limba română şi le-a fost foarte-foarte greu. Kevin doar înţelegea vag câte ceva, dar nu ştia să scrie şi să citească. Toate notiţele şi le lua în japoneză, apoi venea acasă, le traducea şi le rescria în limba română. Efectiv ca un elev de clasa întâi”, a povestit și Gabriela Kievici, mătuşa băieților.

Kevin a fost admis, cu media generală de 9,37, la Colegiul “Vasile Alecsandri” din Bacău. Vrea să urmeze cursurile unei facultăți și să devină traducător. Fratele său mai mic visează să ajungă biolog marin. Cei doi spun că s-au îndrăgostit de România.

În ciuda sentimentelor frumoase, statul român i-a tăiat o factură de 9.000 de lei mamei lor, Maria Kievici, pentru călătoria făcută cu un avion militar din Japonia în România în urmă cu trei ani.

Mama lor a plecat la muncă în străinătate, de unde le trimite bani băieților săi, însă nu câștigă atât de mult pentru a-și putea permite să achite datoria către autoritățile de la București.

România rămâne o țară care solicită nesfârșite sacrificii doar în schimbul normalității. Kevin și Marius, doi copii obligați să plece din țara lor natală din cauza dezastrelor naturale și nucleare, s-ar putea lovi, în patria noastră, de forțe mult mai periculoase.

Însă, cei doi băieți din Japonia nu par să fie descurajați și sunt hotărâți să își continue frumoasa aventură printre români.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro
Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite