Ministrul Rafila, criticat dur de un profesor român de boli infecțioase plecat în SUA: „Serios: chiar nu vă e oleacă rușine?”

cristian apetrei alexandru rafila
Foto: Pagina de Facebook Cristian Apetrei / Antena 3

Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și de microbiologie la Universitatea din Pittsburg, Statele Unite, îl critică dur pe ministrul Sănătății Alexandru Rafila într-o postare pe Facebook.

„Domnul ministru Rafila mai dă un cap în gură campaniei de vaccinare. Demisia”, își începe Apetrei postarea.

El își arată nemulțumirea față de o declarație recentă a ministrului, care a spus că „Rata de vaccinare s-ar putea să se îmbunătățescă secvențial. Fie dacă apare un vaccin customizat, adică adaptat tulpinii circulante, fie dacă apare un nou vaccin care are o formulă sau un mod de fabricare mai aproape de vaccinurile tradiționale – toate aceste lucruri pot să ducă la creșterea interesului pentru vaccinare.”

În prezent, România și-a vaccinat doar 40% din populația generală, cu mult sub media europeană, și chiar și sub cea mondială de 57%.

„Pana atunci va veni si va trece valul 5. In care, datorita marii transmisibilitati a virusului, virusul ii va gasi pe toti susceptibilii aflati la risc. Care vor suprasolicita din nou sistemul. Si care vor muri datorita unei combinatii de impostura, incompetenta si prostie a celor care ar fi trebuit sa-i protejeze. Asa incat, inainte de a va spune ce cred eu, am sa-l intreb pe domnul ministru: Domnule profesor, da’ ce au vaccinurile actuale? Ca fata de varianta initiala aveau o eficacitate (in inducerea de raspunsuri immune robuste) de aproape 100%. Superioara tuturor vaccinurilor produse pana la momentul respectiv prin metode conventionale. Fara adjuvanti, cu efecte secundare minimale (dupa cum s-a vazut la administrarea a vreo cateva miliarde de doze)”, scris Apetrei în mesajul său.

„Fata de delta, vaccinurile mARN aveau o eficacitate de 90%. Fata de omicron, vaccinarea cu doua doze reduce cu 35% riscul de infectie severa si moarte, iar boostul o reduce cu 70%. N-ati avut timp sa cititi toate lucrurile astea? Stiti cat timp este necesar pentru producerea de masa (adica de miliarde de doze) a unui vaccin conventional? Vreo doi ani. Adica vreo 5 variante virale complet noi. De ce nu le spuneti celor pentru care faceti aceste declaratii descreierate toate lucrurile astea? De ce nu le spuneti celor pentru care vorbiti ca tratamentele sunt eficiente doar intr-o fereastra de timp extrem de ingusta (pe care cei mai multi n-o prind pentru ca vin prea tarziu la spital)? Eu ma uit la ce spuneti si ma intreb: oare chiar am innebunit, ori am intrat full throttle in Don’t look up?”, mai spune profesorul.

În continuare, el îi cere demisia ministrului Rafila: „Poate nu stiti toate lucrurile astea, si atunci cea mai onorabila solutie este o demisie imediata, care v-ar impiedica sa va mai faceti de ras in halul asta in continuare. Sau poate le stiti, si atunci cea mai onorabila solutie este o demisie imediata, pentru ca aceste minciuni prin omisiune sau manipularea adevarului sunt nerusinate si, din nou, fac niste deservicii enorme campaniei de vaccinare, care este o prioritate a guvernului din care faceti parte si pe care in felul acesta il sabotati in mod direct.”

„Serios: chiar nu va e oleaca rusine? Chiar credeti ca daca veti candida la prezidentiale nu se vor discuta toate aceste abdicari de la orice deontologie profesionala? Credeti ca vreo ambitie politica de orice natura poate justifica asemenea exhibare a inconstientei? Realizati ca, de cand ati venit, n-ati facut nimic pentru ca sa protejati populatia pe care o guvernati de un pericol major care se vede de pe Marte? Ori in tot acest context, si in conditiile impactului extrem de negativ asupra politicilor de sanatate nationale (care in final va avea ca rezultat zadarnicirea combaterii bolilor) vin si intreb: ce face Colegiul Medicilor? Ce face Societatea Romana de Microbiologie? Ce face UMF Carol Davilla? Pana cand se va permite acest derapaj de la toate regulile elementare de epidemiologie si bun simt?”, a mai comentat Cristian Apetrei.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.