Ministrul Muncii: ”Voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie”

Raluca Turcan, ministrul Muncii în Guvernul Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Raluca Turcan (PNL) spune că va demara procesul de recalculare a pensiilor și spune că o creștere a acestora cu 40%, cum prevede Legea Pensiilor, adoptată când PSD era la guvernare, este imposibilă.

“Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii, la postul B1TV.

”Trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale”, a adăugat Turcan.

Procesul e unul complicat și se anunță a fi și unul de durată.

”Vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a completat Raluca Turcan la postul TV.

”O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite”, a mai spus ministrul Muncii.