Ministrul Mediului anunță dezbateri pentru o taxă de poluare pentru mașini

Taxa poluare 2019 FOTO: Nerivill/Pixabay.com
Taxa poluare 2019 FOTO: Nerivill/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că vor fi dezbateri publice pentru a stabili oportunitatea introducerii unei taxe de poluare. Discuțiile ar urma să înceapă din aprilie, după aprobarea bugetului și după finalizarea discuțiilor privind Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR).

„Vom lansa dezbateri publice şi discuţii atât cu autorităţile publice locale – unde avem infringement pe poluarea aerului – despre soluţiile care sunt propuse de UAT-uri în vederea reducerii poluării, cât şi cu cetăţenii, cu producătorii, cu dealerii auto, pentru a vedea în ce măsură România trebuie să se înroleze în grupul statelor europene care aplică diverse forme de taxare a poluării sau să trebuie să rămânem în grupul celor trei-patru state membre UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului.

Este o dezbatere importantă, trebuie să vedem – în cazul în care nu va exista nicio taxă – cu ce măsuri putem să venim în vederea reducerii poluării, mai ales în marile centre urbane, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi în celelalte oraşe unde constatăm aproape săptămânal că adevărul este că pe perioade scurte, intervale orare scurte, dar se depăşeşte limita admisă de poluare la nivelul UE”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, potrivit agerpres.ro.

La sfârșitul lunii trecute, ministrul Mediului a declarat că în Uniunea Europeană sunt 24 de țări care au diverse tipuri de taxe pentru poluatori.

Ministrul a mai spus că în ceea ce privește mașinile, în Europa există două variante de taxe. În anumite ţări se taxează mijlocul de transport auto. În funcţie de tiplu motorului şi de cantitatea de dioxid de carbon exprimat în miligrame, se taxează toate mijloacele de transport. Sau, sunt alte variante unde sunt taxate doar în anumite regiuni, prin impozit local, anumite categorii de mijloace de transport care poluează prea mult.

„Deci, sunt variante, dar nu pot eu să decid singur. Trebuie să vorbim cu Asociaţia Comunelor şi Oraşelor, cu Asociaţia Municipiilor, a Judeţelor, cu Guvernul, Parlamentul, ONG-uri, cu cetăţenii reprezentaţi prin diverse organizaţii etc. Este o discuţie grea, o decizie grea, dar care trebuie luată. Putem să nu taxăm deloc, dar atunci ar trebui să venim cu soluţii alternative”, a punctat ministrul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.