Ministrul Educației: Elevii din anii terminali, la școală în mod fizic și în scenariul roșu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat sâmbătă seara la postul de televiziune Realitatea PLUS că va propune ca elevii din anii terminali, adică cei din clasele a VIII-a și a XII-a, să meargă în mod fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu.

Ministrul Educației a spus că examenele naționale vor fi cu prezență fizică deoarece o posibilă evaluare în sistem online ar putea da naștere unor tentative de fraudă.

„Regulile de distanțare și prudența trebuie respectate. În același timp, pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată merge să meargă la școală pentru că vor avea examene naționale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În prezent, școlile care intră în scenariul roșu se închid, iar elevii încep să asiste la cursuri în sistem online.

„Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți. Ați văzut ce se întâmplă cu acele cazuri evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă, deci nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a mai declarat ministrul Educației.

El a făcut referire la cei 45 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității din București care au dat un examen online la care au copiat deoarece au putut discuta pe grupuri de WhatsApp. Din acest motiv, conducerea facultății a decis să propună rectorului Universității din București ca cei 45 de studenți să fie exmatriculați. Cazul este o premieră pentru Facultatea de Drept. Deși în trecut au mai fost prinși studenți care au fraudat examenele, ei nu au fost exmatriculați în masă, ci au primit diverse alte sancțiuni.