Ministrul Economiei vrea să creeze un registru al securiștilor

Claudiu Năsui, ministrul Economiei. Foto: Gov.ro

Claudiu Năsui (USR-PLUS), ministrul Economiei, a anunțat, în timpul dezbaterilor din Senat ale moțiunii de cenzură inițiate de PSD împotriva sa, că a propus înființarea unui registru al lucrătorilor Securității și ale rudelor acestora care ocupă funcții puiblice.

Năsui a prezentat și documente prin care arăta că tatăl și bunica sa au fost condamnați de fosta Securitate.

”În primul rând, se extinde dreptul cetăţenilor şi al presei la informaţiile privind legăturile inclusiv mijlocite cu fosta Securitate ale persoanelor deţinând anumite funcţii sau demnităţi, prin posibilitatea verificării calităţii rudelor de până la gradul al Ill-lea. Totodată, se instituie un registru public al lucrătorilor Securităţii care să permită identificarea sau căutarea acestora, precum şi transparentizarea legăturilor de rudenie ale acestora până la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupă anumite funcţii sau demnităţi în statul roman”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul legislativ ar urma să completeze Ordonanța de Urgență 24/2008, privind accesul la propriul dosar și descospirarea Securității.

”Minciunile la adresa familiei mele au ajuns prea departe. De aceea am depus la senat un proiect de lege prin care să facem un registru cu toți securiștii din decembrie 1989.

Hai să vedem toți securiștii. Absolut toți care, apropo, primesc și pensie specială acum pentru marile servicii aduse statului. Și nu doar atât. Hai să vedem toate rudele de până la gradul 3 ale securiștilor care sunt acum în politică (parlamentari, primari, funcții alese, etc.).

Măcar la 31 de ani de la revoluție, să aflăm și noi cine au fost securiștii și cine le sunt rudele care dominat politica timp de atâția ani”, a scris ministrul Economiei pe Facebook.