Miliardarii lumii sunt mai bogați ca niciodată. Cât au câștigat în timpul pandemiei?

Foto: Pixabay

În timp ce milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă din cauza restricțiilor impuse pentru încetinirea răspândirii COVID-19, miliardarii planetei și-au mărit averile cu aproape 25%.

La sfârşitul lunii iulie, activele totale ale celor 2.189 de miliardari ai lumii au ajuns la un nivel record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță PwC și banca elvețiană UBS.

În ciuda crizei sanitare care afectează întreaga planetă, miliardarii sunt mai bogați ca niciodată. Motivul din spatele acestei creșteri este revenirea pe care au reușit-o piețele bursiere, dar și investițiile în zone foarte profitabile, precum tehnologia sau sănătatea.

”Miliardarii s-au descurcat extrem de bine în timpul crizei COVID-19, nu doar că au evitat pericolele, ci au și făcut profituri uriașe”, a spus Josef Stadler, șeful departamentului UBS care lucrează direct cu cei mai bogați oameni din lume, citat de The Guardian.

Chiar și așa, Stadler crede că diferența uriașă care tot crește între cei mai înstăriți oameni din lume și restul populației poate duce la ”o ripostă”.

”Suntem la un punct de cotitură. Concentrarea averilor este mai profundă decât era în anul 1905, iar miliardarii sunt îngrijorați de acest lucru. Problema este puterea dobânzii la dobânzi, care crește foarte mult averile celor bogați, iar întrebarea care se pune este dacă modelul este sustenabil și dacă la un moment dat societatea va interveni și va riposta”, mai crede specialistul băncii elvețiene.

Cel mai bogat om din lume rămâne Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care are o avere de 189 de miliarde de dolari.

Elon Musk, fondatorul Tesla, a făcut, însă, cei mai mulți bani în acest an, crescându-și averea de la 76 de miliarde de dolari la 103 miliarde.

Au existat și miliardari generoși în timpul crizei sanitare. Raportul a descoperit că 209 de miliardari au donat echivalentul a 7,2 miliarde de dolari, în perioada martie-iunie 2020, efortului anti-coronavirus.