Mesajul unei profesoare pentru șefa de promoție eliminată de la BAC: „Inadmisibil și nedrept!”

alexandra burtă
Alexandra Burtă. Foto: Pagina de Facebook Alexandra Burtă

Alexandra Burtă, eleva care a terminat ca șefă de promoție la Colegiul Tehnic „Unirea” din orașul Ștei, dar a fost eliminată de la examenul de Bacalaureat a stârinit reacții chiar și printre profesori.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că eleva ar fi cooperat în timpul examenului cu alți colegi din stânga și din dreapta, potrivit analizei video care a fost făcută de examinatori.

Silvia Turbureanu, fost profesor la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea, actual profesor la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, pe catedra de Educaţie Civică, i-a transmis o scrisoare Alexandrei, dar şi mai marilor din minister, potrivit adevarul.ro. Iată scrisoarea:

„Am trecut cu fiica mea, implicit cu întreaga familie bineînţeles, printr-o situaţie similară în BAC 2014, sesiunea iunie-iulie. Aproape de finalul probei de la matematică, fiicei mele, Georgiana – Carmen Turbureanu, într-o sală scăpată de sub control de asistenţii supraveghetori, după mai multe insistenţe ale candidatei din faţă, dar nesancţionată de aceştia, deşi erau obligaţi, în două rânduri consecutive, la diferenţă de 15 minute i-a luat de pe bancă câte o ciornă, în total două. Candidata din faţă, şi-a fraudat examenul şi a fost eliminată pentru tentativă de fraudă, deşi a fraudat real. Fiica mea, deşi nu a tentat, nu a fraudat examenul, a fost eliminată pe temei fals de tentativă de fraudă ca şi cea care a fraudat. Procesele verbale de eliminare au fost identice, diferenţa fiind doar cele două numere de înregistrare. Nu s-a dat la niciuna integral, ci fără anexă.

Am făcut contestaţie, am solicitat suspendarea procesului verbal în centru, la IŞJ Vâlcea şi Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a intra la proba din 04.07.2014. Ministerul a impus Comisiei Judeţene de BAC din IŞJ, prin adresă, să cerceteze şi să soluţioneze problema în timp util. În baza ei, am solicitat corectarea lucrării la matematică, în starea în care se găsea şi sesiune specială de examinare pentru biologie, unde nedrept nu i-a permis să participe, conform metodologiei. IŞJ Vâlcea a ignorat decizia inisterului şi nu a făcut nimic.

Au urmat demersuri la IŞJ Vâlcea, Minister, Guvernul României, domnului Prim – ministr. Degeaba. Singurul sprijin al Mimisterului, prin director Cristina Monica Anisie, a fost că abia la 17.07.2014 să obţinem de la ŞJ Vâlcea mult solicitata şi aşteptata anexă a procesului verbal pentru a vedea întinderea sancţiunii şi modul de cercetare a eliminării. Primind, în sfârşit, anexa, aveam să constatăm că, într-adevăr fusese nedrept eliminată. Am insistat pe sesiune specială de examen pentru a prinde examenul la facultate – Medicină Bucureşti. Nu s-a da.

Aşadar, toată viaţa ei a dedicat-o studiului. Dumnealor şi-au bătut joc de ea, la propriu, sfidând orice lege, metodologie, procedură. Costurile materiale şi morale, pentru ea şi familie au fost/sunt incomensurabile! Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut noi – pentru acest lucru am vrut să propun stoparea suferinţei nedrepte a Alexandrei.

Este nedrept şi inuman ce se întâmplă! Pornind de aici, este la fel de nedrept să se considere că un şef de promoţie doreşte să-şi fure examenul! De fapt, ce să-şi fure, dacă timp de patru ani a confirmat maximul ştiinţific pentru fiecare disciplină studiată? Mai putem vorbi de scăpări sau neştiinţă pentru a promova un examen al maturităţii? Cel mult, tânăra putea fi stresată suplimentar de „aranjarea strategică a candidaţilor în bănci”, dar în niciun caz tentată să-şi fraudeze examenul. De fapt, de la cine, prin absurd, dacă ne raportăm la performanţele anterioare ale fiecărui candidat din cauză? Aşadar, nu pot fi de acord cu astfel de practici inumane, neprofesioniste!

În situaţia dată, tânăra trebuie să fie ajutată cert de cei care au greşit, dacă au greşit, şi să fie repusă urgent în drepturi pentru a nu pierde startul în viaţă! Este la fel de important să se lase orgoliile de o parte şi să lase tânăra să zboare frumos, aşa cum merită, după atâta muncă intelectuală, deşi pe jumătate aripile aproape că i s-au frânt! Pentru acest lucru, trebuie ca tânăra şi familia sa să se concentreze pe subiect şi să ia în calcul demersurile de urmat, urgent!

Este foarte important să solicitaţi înregistrările audio -video pentru a se clarifica situaţia. Sunt esenţiale, iar un refuz în acest sens nu poate fi acceptat, luând în calcul principiul transparenţei deciziilor administrative şi dreptul persoanei/familiei implicate în eveniment la cunoaşterea adevărului! De asemenea, este foarte important să vedeţi dacă s-au emis procese verbale de eliminare şi ce conţin acestea, dacă există! Un proces – verbal complet este acela care are şi anexa, atenţie deci!

Acum, oficial, s-a încheiat examenul pentru sesiunea de vară, aşa că fiecare candidat, în baza unei cereri scrise, adresată inspectoratului şcolar, poate să-şi vadă lurarea! Solicitaţi lucrarea şi vedeţi conţinutul, conţinuturile şi lămuriţi-vă! Dacă au existat supraveghetori în sală, atunci trebuie văzuţi ce practică au avut în timpul probei de concurs! Dacă nu s-au ocupat de îndeplinirea obligaţiilor profesionale, conform metodologiei, tânăra va fi exonerată de eventualele tentative/fraude ale altora!

De asemenea, înţeleg că a fost o clasă întreagă în asemenea situaţie, clasa tinerei performeră! Trebuie să cereţi explicaţii de ce întreaga clasă a fost într-o sală? Sau am înţeles eu greşit? Dacă nu am înţeles greşit şi chiar aşa a fost, trebuie să ştiţi că aceasta a fost prima greşeală de organizare! Candidaţii nu intră în examen pe clase, ci amestecaţi aleatoriu sau alfabetic, la nivel de centru de examen! Tânăra nu poate fi acuzată dacă ea nu a tentat/nu şi-a fraudat examenul. Dacă este într-un examen, cu siguranţă este angajată într-o cursă contra cronometru – 3 ore! Atunci, ea nu poate să supravegheze ce fac ceilalţi, ci se concentrează să-şi realizeze cât mai bine lucrarea, pentru că de nota obţinută depinde drumul său în viaţă! Aşadar, răspunderea pentru supraveghere aparţine altora şi nu candidatei!

Un lucru este cert, dacă tânăra este nevinovată este inuman să -i fie ciuntit elanul şi încrederea în sine, în autorităţi, autorităţi de care toată viaţa se va izbi! Vrem educaţia copiilor, atunci trebuie să le demonstrăm că suntem educaţi, indiferent de locul pe care-l ocupăm în societate! Altfel, nonvalorile vor lua, în continuare, locul adevăratelor valori, iar consecinţele la scară naţională vor fi incomensurabile, nefaste!Dacă o metodologie de examen conţine prevederi care restrâng, obstrucţionează drepturile unui candidat, cum pare în cazul de faţă, nu-i o probelmă. Ea poate fi desfiinţată prin intermediul Curţii Constituţionale, dar durează, iar tânăra are acum nevoie de start, nu peste o lună, două etc!

Aşadar, transmit rugămintea tuturor decidenţilor de la cel mai înalt nivel şi până în centrul de examen să facă totul pentru ca această tânără să reintre în drepturile sale legitime! De asemenea, îi rog ca în soluţionarea cazului să ia în calcul corectitudinea demersului: de la cauză la efect şi nu invers! Alexandra Burtă, din cât s-a dat publicităţii până acum, a primit sancţiunea în statut de efect, nu cauză! În consecinţă, gândiţi-vă, vă rog, încă o dată sau de mai multe ori, dar realizaţi că este nedrept şi inadmisibil totodată să ne batem joc de copiii, indiferent dacă eminenţi sau nu!

Durerea, chiar până în acest moment, este imensă, dar poate fi reparată cu puţină voinţă şi profesionalism! Important este să nu o lăsăm să se amplifice! Prejudiciile suferite până acum pot fi iertate, cu puţină voinţă a Alexandrei şi familiei sale, dar dacă se continuă, cu siguranţă nu vor mai putea fi iertate nici de ea, nici de familie şi nici chiar de autorităţi ori societate, în general! Aşadar, vă rog, analizaţi cu maximă maturitate şi decideţi înţelept!

Alexandrei îi doresc multă putere, încredere şi convingerea că nu este singură în această lume,iar mai presus de noi toţi există cert Dumnezeu care-i va lumina cărarea!

Deci, draga mea, pietrele preţioase sunt rare, dar există! Ele nu dispar doar că doresc alţii, ci ies la suprafaţă, când nimeni nu se aşteaptă ori se aşteaptă mai puţin! Tu eşti una dintre ele, aşadar nu te lăsa copleşită şi nici prinsă în mâna celui/celor care nu merită nici să te atingă! Rămâi intangibilă şi luptă! Vei reuşi, cert, indiferent de răutăţile şi nedreptăţile unora!

Acelaşi lucru transmit şi pentru părinţii tăi dacă au fost capabili să aibă şi să crească o asemenea valoare!

Bunul Dumnezeu şi Maica Sfântă să-ţi netezească cărarea, cărare destul de încâlcită în acest moment, dar priceperea Dumnealor este mare, incomensurabilă chiar! Ai încredere!

Succes şi du-te la medicină! Meriţi! Îmi doresc să-mi spui că eşti acolo studentă începând cu această sesiune de examen!”

Silvia Turbureanu

reduceri-emag

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.