Medicul român care lua mită după „Manualul de șpagă”

Medicul militar Adrian Ilie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti folosea un „Manual de șpagă” pentru a lua mită de la pacienții săi, relatează adevarul.ro.

Procurorii DNA au descoperit în laptopul medicului un fișier denumit „Manual de şpagă”. În acesta erau prezentate cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalităţile, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România.

În vârstă de 49 de ani, locotenent–colonelul Adrian-Gabriel Ilie, medic primar ORL, este acuzat de luare de mită de către procurorii DNA. Potrivit acestora, chirurgul făcea operaţii de înfrumuseţare în spitalul de stat contra unor şpăgi.

Medicul se află acum în arest la domiciliu și a fost trimis în judecată. În afară de „Manualul de șpagă”, anchetatorii au descoperit în locuința sa și 30.000 de euro ascunși într-o borsetă. Adrian Ilie a declarat că a împrumutat banii de la cumnatul său, însă acesta nu a confirmat varianta medicului.

Chirurgul este acuzat de procurorii DNA că a pretins suma totală de 1.500 de euro de la trei persoane şi că a primit 1.000 euro de la două dintre acestea pentru a le opera. În două cazuri era vorba de rinoplastii (operaţii de înfrumuseţare a nasului), mai notează adevarul.ro. El a fost prins în flagrant delict în momentul în care primea 500 de euro de la o pacientă.

Acum, procurorii vor să confiște atât banii ascunşi în borsetă, 30.000 de euro, cât şi sumele care sunt considerate venituri ilicite (care nu pot fi justificate de medic). Anchetatorii au pus sechestru pe o vilă a medicului, situată în Popeşti-Leordeni (județul Ilfov).

Evidența șpăgilor în calculator

Acesta nu este primul caz în care procurorii DNA au parte de surprize în momentul în care au verificat calculatoarele suspecților.

În 2014, anchetatorii au descoperit că preşedintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, ţinea evidenţa șpăgilor primite într-un tabel, în format electronic, şi verifica împreună cu consilierul său cât mai are de luat de la oamenii de afaceri care primeau contracte pe bani publici.

Recomandările editorilor GreatNews:

Taxele plătite de salariați s-ar putea dubla. Cresc contribuțiile la pensie și sănătate

Satul din România cu forma unui dreptunghi perfect. O bijuterie ascunsă, cu o poveste uimitoare

O mare agenție de turism din România a intrat în faliment. Peste 1.000 de turiști păgubiți

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.