Medicul pediatru Mihai Craiu: „Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile”

mihai craiu
Mihai Craiu la Rock FM. Foto: Facebook

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în privința numeroaselor siropuri de tuse pentru copii existente pe piață.

Mesajul său vine după ce 66 copii din Gambia au murit neașteptat, cu semne de insuficiență renală, după ce au primit un sirop de tuse fabricat în India. Se pare că siropul a fost contaminat de dietilen- și etilen-glicol.

„Ce putem învăța din această tragedie?

  1. Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor…
  2. Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.
  3. După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul… În aceste scenarii trebuiesc făcute: un consult real și, poate, analize…
  4. Ce putem da pentru a calma tusea unui copil de grăniniță? Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo (https://www.webmd.com/children/remedies-toddler-cough).

Mesajul de luat acasă – un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița.

Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități!

Orice scenariu de răceală „banală” trece și de la sine. După un timp rezonabil… Febra durează câteva zile (3-4 în general) iar tusea câteva săptămâni.

Multă răbdare și … miere. Va fi o toamnă lungă”, a scris Craiu pe Facebook.

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.