Medicul Mahler: Unui pacient de 50 de ani, bolnav de COVID, i-au fost amputate picioarele ca să trăiască

spital medic deces pacient bolnav
Foto: 12019 / pixabay.com

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a atras atenția că în ultimele săptămâni au fost pacienți COVID care au făcut complicații din punct de vedere al circulației sângelui la nivelul mâinilor și al picioarelor. Este o simptomatologie diferită dață de cea constatată în cazurile anterioare de îmbolnăvire.

„Din păcate, această pandemie în ultimele luni a adus, aşa, o prăpastie între noi, lumea medicală şi oameni, ceea ce este extrem de trist, pentru că, fără încredere în noi, cadrele medicale, şi noi, fără ajutorul lor, nu putem face nimic.

Trebuie să fim parte a aceleiaşi acţiuni, fiecare cu aportul lui. E adevărat, dacă vorbim de COVID este limitată informaţia, o descoperim şi parcă fiecare val ne aduce în faţă o simptomatologie diferită, complicaţii diferite.

Cel puţin în Institutul «Marius Nasta» în valul unu, valul doi am avut evenimente trombotice care sunt secundare şi apar la pacienţii din terapie intensivă, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, dar ultimele săptămâni am avut aproape în fiecare săptămână un pacient cu ischemie de membru, ischemie arterială adică sângele nu mai circulă în mână sau în picior.

Piciorul are risc de amputare şi pacienţii ajung într-o secţie de chirurgie vasculară unde se pune problema tratamentului, într-o primă etapă, iar dacă nu, a amputaţiei membrului respectiv. Şi să fii un pacient la 50 de ani, fără comorbidităţi, care faci COVID şi la un moment dat ţi se pune în vedere că trebuie să ţi se amputeze picioarele ca să trăieşti, este extrem de dur”, a declarat medicul Mahler.

Managerul Spitalului Nasta a mai spus că spitalul este practic transformat într-o secție generală de terapie intensivă, „pentru că ventilația este aplicată aproape la toți pacienții care ajung de la domiciliu cu saturație de 46”.

„Am avut cazuri în care au făcut stop cardiac în ambulanţă şi a început resuscitarea în ambulanţă, în momentul în care a intrat în curtea institutului. Cazurile sunt dramatice şi efortul este extrem de mare.

De acasă este foarte greu să percepi acest efort şi să fii parte cu el şi oamenii, auzindu-mă că vorbesc astfel de lucruri, probabil că le este şi greu să mă asculte. Dar este o realitate pe care noi o trăim zi de zi, pe care ne-am dori cu toţii să o depăşim”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.