Medicul Craiu: Omicron schimbă regulile jocului. Jumătate din cei infectați sunt tineri

Medicul Mihai Craiu
Medicul Mihai Craiu

Jumătate din cazurile de infecție cu omicron sunt la tineri sub 29 de ani, spune medicul pediatru Mihai Craiu, care mai atrage atenția că, „în viitorul apropiat, dacă vor continua să meargă la joacă, la școală, în colectivitate, și copiii vor fi supuși unui risc semnificativ de infectare”.

„Luați o decizie liniștită, pentru că nu va fi niciun copil din România vaccinat fără acordul părinților lui. Trebuie să luăm o decizie înțeleaptă și să analizăm pericolul, pentru că varianta Omicron pare a schimba regulile jocului și dacă ne uităm în restul lumii, această variantă afectează preponderent tinerii. Jumătate dintre cazurile confirmate de infectare cu Omicron sunt la persoane cu vârsta până în 29 de ani”, a declarat medicul, în cadrul unei dezbateri.

Medicul pediatru e de părere că, „în acest moment, lucrul cel mai important pentru un părinte care se află în fața dilemei „voi lua decizia de a îmi vaccina copilul sau nu?” pleacă de la faptul că o bună parte din dilemă este generată de emoții. Aș vrea să îi asigur pe toți părinții, în primul rând în calitate de părinte, și apoi de medic, că și eu am fost emoționat în momentul în care copilul nostru ne-a întrebat ce să facă. I-am spus că, evident, ar fi bine să se vaccineze și s-a vaccinat. Pot înțelege aceste emoții”.

Sfatul lui Mihai Craiu pentru părinții aflați în fața deciziei de a își vaccina copilul este să se uite la date științifice, nu la voci stridente: „Dar ceea ce vreau să îi sfătuiesc pe părinți, înainte de a lua o decizie, este să se uite la fapte, la cifre și la riscuri. Nu la voci stridente, nu la cel care țipă mai tare, nu la cel care vine cu acuze, ci la cel care oferă cifre, dovezi științifice și alternative, soluții”.

Mihai Craiu dă exemplul Statelor Unite, unde s-au înregistrat 30 de decese din cauza COVID-19 la copii la un milion de locuitori: „Cifrele de la care plecăm sunt cele prezentate de Valeriu Gheorghiță: copilul, în ansamblul său, nu face forme extrem de grave de boală, dar astăzi, la nici 24 de ore după ce o familie de români și-a pierdut copilul din cauza complicațiilor COVID-19, cred că este indecent să minimalizăm riscul bolii la copil. Trebuie să știm că în Statele Unite, unde au fost confirmate peste 7,2 milioane de cazuri de infecție SARS-CoV2 la copii, sunt peste 5.500 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic. Tot în Statele Unite sunt 665 de copii care au murit. Înseamnă aproape 30 de copii la un milion de persoane. Imaginați-vă că în România, am putea să vorbim de 100 de decese pediatrice”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.