Medicina din România face progrese. Un robot performant îi va ajuta pe pacienți să meargă din nou

robot
Foto: Captură digi24.ro

Un robot foarte performant îi va învăţa pe pacienţii din România care au probleme locomotorii să meargă din nou. Primii bolnavi care l-au folosit sunt entuziasmaţi, în special deoarece aparatul include şi un ecran care transformă exerciţiile într-o plimbare virtuală în parc sau pe plajă, anunță digi24.ro.

Robotul se află la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

„E o senzaţie deosebită pentru că opt luni de zile am privit numai tavanul, iar acum am făcut 700 de paşi, cum ne arată şi ecranul”, a povestit Radu Alexa, care a făcut primii pași în ultimele 8 luni cu ajutorul robotului.

În toată această perioadă, el a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, după ce a căzut de pe o clădire înaltă.

„Ajută pacientul să menţină o poziţie fixă şi, de asemenea, prin hamuri, greutatea pacientului este susţinută în mare parte, putem seta atât viteza mersului sau lungimea pasului”, a explicat pentru postul de televiziune Ilona Nițica, kinetoterapeut al spitalului.

Ecranul îi ajută pe pacienţi să uite că se află într-un spital.

Robotul de jumătate de milion de euro

„Scenariul afişat pe monitor este sincronizat cu pasul pacientului şi astfel se stimulează creierul pacientului să perceapă pasul, plimbarea prin parc”, a mai arătat Nițica.

„Li se adresează pacienţilor cu deficite neurologice de diverse cauze. Pot să fie hemipareză, adică pacientul este paralizat pe jumătate, sau pacienţilor cu deficite neurologice de tip parapareză, adică nu-şi pot mişca picoarele. În general, o cură de recuperare are cam 12-14 şedinţe”, a povestit Alina Momanu, medic primar de recuperare.

O sesiune de recuperare dureată 30-45 de minute. 100 de oameni ar putea urma lunar şedinţe de recuperare cu ajutorul robotului, care a costat o jumătate de milion de euro. Banii au venit de la Ministerul Sănătăţii.

Achiziționarea robotului este un pas important pentru medicina de recuperare din România. Până acum, în țară exista un singur dispozitiv similar, dar nu la fel de performant, într-un spital din Băile Felix.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în străinătate pentru muncitori necalificați
Locuri de muncă în străinătate. Cazarea și masa, asigurate
Telefoane mobile ieftine, pentru părinți și bunici

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.