„Sistemul a fost învins!”. Medic condamnat în instanță pentru uciderea unei fetițe de 5 ani

georgeta călinescu oradea malpraxis condamnată
Când au auzit decizia definitivă, părinții Patriciei au izbucnit în lacrimi. Foto: ebihoreanul.ro

Medicul Georgeta Călinescu a fost condamnată vineri, 8 decembrie, la un an de închisoare cu suspendare pentru uciderea din culpă a unei fetițe de 5 ani care a murit în spital din cauza unei infecții digestive greșit tratate, relatează publicația locală ebihoreanul.ro.

De asemenea, doctorița trebuie să plătească împreună cu spitalul Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” şi cu firmele de asigurare suma de 80.000 de euro către părinții fetiței ca despăgubiri morale.

Sentința a fost dată de Curtea de Apel Oradea și este definitivă.

Anterior, medicul fusese achitat de Judecătoria Oradea, magistrații de aici considerând că fapta nu există. Această instanță respinsese și pretențiile civile ale familiei, considerându-le neîntemeiate. Mai mult, și Colegiul Medicilor Bihor le găsise nevinovate pe cadrele medicale ce se ocupaseră de cazul fetiței, considerând că nu există o culpă medicală și că Patricia murise din cauza „vârstei mici și a imunității insuficient dezvoltate”, notează adevarul.ro.

Acum însă magistrații au decis că doctorița Călinescu se face vinovată de malpraxis care a dus la moartea fetiței.

Prezenți în sala de judecată, Delia şi Sorin Scorţe, părinții Patriciei, au izbucnit în plâns când au auzit sentința.

Fetiţa de 5 ani a murit în 2010, după ce la o aniversare a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella. Toxiinfecţia a declanșat o coagulare intravasculară diseminată, care ar fi putut fi tratată doar în secţii de urgenţă, unde i se putea administra plasmă.

Deşi intrase în comă la ora 22, cu febră de 42 °C, a fost transferată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal după mai bine de 3 ore, timp în care medicul de gardă, Georgeta Călinescu, a tratat-o doar cu antifebrile şi comprese cu apă rece, vizitând-o de trei ori şi cerând rudelor s-o facă să tacă, deoarece gemetele ei îi deranjau pe ceilalţi pacienţi, potrivit ebihoreanul.ro.

„Probele administrate în faza de cercetare judecătorească dovedesc vinovăţia inculpatei. Există probe că, timp de 3 ore şi jumătate, inculpata Călinescu nu a binevoit să examineze fetiţa care avea o temperatură de 42 grade. A transferat-o la ATI când fetiţei îi cedaseră toate organele şi era în comă de gradul III”, a declarat avocatul familiei, Răzvan Doseanu, pentru adevarul.ro.

,,Azi, sistemul a fost învins, cu tot scutul creat în jurul inculpatei, doctorița Georgeta Călinescu, pentru exonerarea acesteia de răspundere penală. Să nu uităm că au fost necesari 7 ani şi 7 luni de zile’’, a mai spus el.