Mașinile abandonate ar putea fi ridicate mult mai ușor

Rabla 2020
Programul Rabla. Foto: Pixabay

La Senat a fost depus un proiect de lege care ar ajuta autoritățile locale să scape mult mai ușor de mașinile abandonate în parcări, pe trotuare sau străzi. Inițiatorul modificărilor legislative este deputatul USR Alin-Gabriel Apostol.

Potrivit legii, o mașină abandonată este un „vehicul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeince că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice”.

Ceea ce punea în încurcătură autoritățile locale era sintgma „indicii temeince”, care este destul de vagă.

Prin modificările propuse de deputatul Apostol, acest lucru va fi mult mai clar. Mai exact, va fi precizat clar în lege că este vorba despre o mașină care are termenul de valabilitate al inspecției tehnice periodice (ITP) epirat de cel puțin 6 luni și nu este asigurată pentru răspunderea vicilă auto (RCA).

„Aplicarea prevederilor prezentei legi va avea ca efect eliberarea spaţiilor aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unei unităţi administrativ-teritoriale, în vederea folosirii acestuia în scopuri utile, descongestionarea trotuarelor localităţilor şi a carosabilului, ocupate în prezent de asemenea vehicule, cu efecte benefice asupra fluidizării traficului, precum şi asupra mediului înconjurător”, susține Alin-Gabriel Apostol în expunerea de motive a proiectului său de lege.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.