Mărturia teribilă a unei tinere ce se ascunde de o săptămână într-un subsol: „Mai bine mor decât să trăiesc în Rusia”

yana rudenko
Foto: Arhiva personală / Captură GreatNews

Într-un interviu pentru GreatNews, Yana Rudenko, o tânără de 23 de ani din Ucraina care se ascunde de mai bine de o săptămână într-un subsol de bloc, a povestit ce înseamnă viața într-un oraș aflat chiar în drumul rușilor care încearcă să avanseze spre Kyiv.

Micul oraș Bucha se află la 20 de kilometri nord-vest de Kyiv, și a fost scena unor lupte dure între cele două armate. Blocurile au fost bombardate, toate magazinele sunt închise, afară nu se poate ieși, iar cei 15 oameni din subsol mai au mâncare doar pentru câteva zile.

„Va fi foarte periculos dacă nu va mai fi curent electric. Dacă nu va mai fi electricitate vom fi practic precum șobolanii în subsol. Nu pot să îmi imaginez cum ar fi să stau toată ziua în întuneric”, ne-a spus Yana.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.