Masca funerară a unuia dintre cei mai cunoscuți faraoni, distrusă iremediabil

Unul dintre cele mai cunoscute artefacte din lume, masca funerară din aur a faraonului Tutankhamon, a fost distrus iremediabil, în timpul procesului de restaurare.

Veche de peste 3000 de ani și expusă la Muzeul Egiptean din Cairo, masca funerară a suferit o restaurare care s-a încheiat nefericit. Deși nu se cunoaște exact cum a fost distrusă masca, se știe faptul că anul trecut barba mumiei s-a desprins total, tot în timpul unei operațiuni de curățare, iar unul dintre specialiști s-a gândit să o lipească cu un adeziv.

Angajații însărcinați cu această operațiune delicată au folosit substanțe nepotrivite pentru acest proces, pe bază de rășină epoxidică.

„Din nefericire, s-a folosit un material cu proprietăţi ireversibile – răşina epoxidică se foloseşte pentru lipirea pieselor din metal şi piatră – şi cred că nu era potrivită pentru un obiect uimitor precum masca din aur a lui Tutankhamon. Masca trebuia să fie dusă la laboratorul de restaurare, dar se grăbeau să o expună din nou şi au folosit această substanţă ireversibilă, care se usucă foarte repede”, a declarat unul dintre specialiştii muzeului pentru Associated Press, informează huffingtonpost.com.

Muzeul dezminte că masca funerară a fost distrusă

Un alt specialist de la muzeu, care a fost martor la acest incident, a explicat ce s-a întâmplat atunci când un coleg de-al său şi-a dat seama de gravitatea situației. Acesta a luat o spatulă şi a încercat să elimine adezivul, dar a lăsat pe mască zgârieturi permanente.

Masca funerară a fost diatrusă Foto: Facebook Tutankhamon
Masca funerară a fost diatrusă Foto: Facebook Tutankhamon

Conservatorul, care inspectează artefactele în mod regulat, a confirmat zgârieturile şi a spus că este clar că au fost făcute cu un instrument folosit pentru a elimina adezivul, mai scrie AP.

Stratul de adeziv între barbă și față este vizibil, dar Muzeul Egiptean din Cairo a dezminţit faptul că angajaţii săi au distrus masca funerară.

În fiecare an, sute de mii de turiști merg special la muzeu pentru a vedea artefactele vechi de peste 3000 de ani ale lui Tutankhamon și ale familiei sale. În secolul al XX-lea, după mii de ani în care au stat ascunse, artefactele au fost scoase la lumină de către arheologi și au luat drumul muzeelor, părăsind mormintele de drept. Britanicul Howard Carter este cel care a reușit performanța de a găsi mormântul faraonului, după mulți ani de încercări nereușite.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.