Marian Vanghelie se lăuda că Iohannis îl poate ajuta să scape de dosar. Cine era omul de legătură

marian vanghelie
Marian Vanghelie. Foto: Wikimedia Commons

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al capitalei, se lăuda într-o convorbire telefonică interceptată că el poate exercita presiuni asupra președintelui țării prin intermediul jurnalistului Rareș Bogdan de la postul de televiziune Realitatea TV.

Potrivit unor surse judiciare, informația apare în referatul prin care procurorii DNA au solicitat judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie, relatează agerpres.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis aseară arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Marian Vanghelie, acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. Marian Vanghelie a fost deja ridicat și dus în arestul Poliției Capitalei.

În referatul procurorilor DNA se arată că Marian Vanghelie credea că îl poate influența pe președintele țării Klaus Iohannis, ca acesta să îl ajute și să influențeze ancheta penală care îl viza.

„(…) inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a înțeles, în încercarea sa de a o determina pe o persoană să dea declarații favorabile acestuia, să o convingă pe aceasta de faptul că are capacitatea ca, prin intermediul jurnalistului Rareș Bogdan, să exercite presiuni asupra președintelui țării, presiuni care, în aprecierea inculpatului, ar avea aptitudinea de a influența cercetările în prezenta cauză”, se arată în referat, potrivit sursei citate.

În acest sens, la dosar există o interceptare în care Vanghelie invocă numele lui Iohannis și al lui Rareș Bogdan, în cadrul unei convorbiri cu Mariana Carla Dinu.

Marian Vanghelie, interceptat: „Trimit pe cineva la Iohannis acasă”

„Vanghelie Daniel Marian: Deci, eu știu toate fazele. Deci, nu trebuie să… să discutăm! Discutăm numai la ureche, așa! și eu… Poți să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină… Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre’ să recunosc: ‘Da, domne, a venit, ai venit să te sfătui cu mine’. Și dacă vrei… Da’ spune-mi adevărul! Pentru că mă poți ajuta! E păcat de Dumnezeu așa să… pentru că te sperii… că nu te ajuți nici pe tine, nici pe mine, înțelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu Rareș, să se ducă mâine dimineață, la prima oră, la Iohannis, înțelegi? Că eu am o… Țin relația prin Rareș Bogdan cu Iohannis, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

Dinu Mariana Carla: Am înțeles!”.

––

„Dinu Mariana Carla: N-a venit?

Vanghelie Daniel Marian: Da’ te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să știu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu știu bine și cum fac ăștia cu jocurile, înțelegi? Eu, după ce termin cu tine și cu avocații, mă duc la… mă duc și mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la Iohannis acasă. Deci, eu o să încerc să opresc c… ăsta, da’ problema… am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu știu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo și hai să vedem cum o întoarcem cu avocații! Mă gândesc că nu-s nebun și tu ești deșteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ți-a zis să faci? Și cu mine ce să faci și dacă vii la mine și nu știu ce și după aia eu îți… discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu știu ce, nu știu… Mă, ce scrii tu, asta, nu știe nimeni, decât noi doi, dă-o naibii! Spune-mi, nu ți-au zis să mă… vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! …(neinteligibil)… în, în tine stă, în tine stă pentru… Tu… dacă te ții bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva”.

––

„Vanghelie Daniel Marian: Nu știu …(neinteligibil)… încredere în mine.

Dinu Mariana Carla: …(neinteligibil)… sunt speriată, nu mai știu.

Vanghelie Daniel Marian: Eu îți dau avocat, îți dau aia… mă ocup de tot. Dacă eu nu pot să ies n-am nicio problemă. Ei cred că pe bătăliile astea politice vor să ajungă la mine. … am o grămadă de relații, am tot. Dar dacă mai mă ia și pe mine și mă încurcă. Ai înțeles?

Dinu Mariana Carla: Am înțeles!

Vanghelie Daniel Marian: Eu pot să chem în seara asta, chem șapte-opt inși din justiție și vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac… Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei …(neinteligibil-vorbește în șoaptă)…

Dinu Mariana Carla: Ok”.

Tot în referat apare faptul că Marian Vanghelie a acordat numeroase contracte din bani publici firmelor controlate de omul de afaceri Dumitru Marin, iar în schimb acesta i-a dat primarului, printre altele, două imobile noi în favoarea unei persoane apropiate lui Vanghelie, aceasta fiind Mariana Carla Dinu.

Rareș Bogdan îl va da în judecată pe procurorul de caz

Realizatorul TV Rareș Bogdan a declarat ieri că îl va da în judecată pe procurorul care instrumentează dosarul în care este implicat Marian Vanghelie pentru că a menționat numele său în referatul DNA, prezentat în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Asistăm la un nou abuz, abuzul înfiorător al procurorilor. N-ar fi primul. Abuz al procurorului de caz în cazul Vanghelie, care încearcă să creeze o presiune suplimentară pe Înalta Curte prin introducerea numelui meu și al președintelui României în această ecuație. N-am nicio legătură cu această ecuație, președintele României nu are nici atât vreo legătură. Nu știu ce zicea Vanghelie sau nu zicea Vanghelie, nu e treaba mea. Dar să mă introduci pe mine într-o ecuație ca asta spunând, făcând speculația că eu aș fi nu știu ce și dând înregistrarea în referatul prin care Marian Vanghelie este dus pentru judecată mi se pare un abuz înfiorător. Îl voi da în judecată pe procurorul de caz și cer acum să fiu chemat la DNA să îl văd față în față pe acest individ. Eu vreau să stau față în față cu individul care m-a băgat în acest caz”, a spus Rareș Bogdan, într-o intervenție telefonică la Antena 3, potrivit agerpres.ro.

Pe de altă parte, realizatorul TV a precizat că nu îl cunoaște „atât de bine” pe Klaus Iohannis și că nu se ocupă de construirea de majorități parlamentare.

„Nu mă ocup de construirea de majorități parlamentare și, dacă în fiecare seară spun că Guvernul Ponta trebuie să plece, asta nu înseamnă că mă ocup de construirea de majorități ca să îl dea jos. Cu Klaus Iohannis am vorbit ultima dată la telefon pe 22 ianuarie. Deci din 22 ianuarie, ziua în care Klaus Iohannis a fost invitatul meu la „Jocuri de putere”, de atunci eu nu am mai vorbit cu Klaus Iohannis, președintele României, nici la telefon, nici față în față. Eu nu îl cunosc atât de bine pe Klaus Iohannis. El a fost invitatul meu în nenumărate emisiuni pentru că îl știu de mult timp, de când era primar al Sibiului, și s-a creat impresia că eu am fost mai apropiat de dânsul pentru că l-am primit în emisiune. Dar de aici până la a face o astfel de speculație e prea mult”, a afirmat Rareș Bogdan.

Recomandările editorilor GreatNews:

O mireasă și-a părăsit logodnicul în ziua nunții pentru că nu a știut cât fac 15 plus 6
Descinderi la un cuib de barză, operațiunea de la Schitu Golești
Spitalul din România exemplu pentru întregul sistem medical

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.