Mamă sfătuită să-și mute fata din clasă după ce nu a vrut să dea bani pentru cadoul învățătoarei

mamă oradea cadou
Foto: Mihaela Ichim / Facebook

Mihaela Ichim, o tânără din Oradea care are fetița în clasa pregătitoare, a publicat pe Facebook un fragment dintr-o conversație de pe un grup de WhatsApp în care ceilalți părinți îi cer să își mute fiica la altă clasă deoarece nu a vrut să dea bani pentru cadoul învățătoarei, precum și pentru materiale didactice.

Fetița este în clasa pregătitoare la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea.

Mihaela Ichim este și profesoară la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, județul Bihor, și spune că își dorește să trăiască într-o țară „frumoasă”, nu una a „șpăgilor”.

Conflictul a început după ce femeia a refuzat să dea bani pentru cadoul învățătoarei, pentru niște perdele și pentru un alfabetar.

În conversația de pe WhatsApp, unul dintre părinți îi spune „ar fi foarte bine ca pe viitor (…) să vă găsiți altă clasă unde nu este nevoie”, pe motiv că și fata sa va învăța folosindu-se de acel alfabetar. Părintele îi mai spune că nu e normal ca unii să contribuie, iar alții nu.

Culmea, persoana respectivă mai afirmă că „nimeni nu forțează pe nimeni”, dar imediat îi spune că „cu siguranță sunt clase unde nu e nevoie” și „mergeți acolo”.

„Recomandarea mea este să se mute”, este un alt mesaj ce a apărut pe grupul de părinți.

Mihaela Ichim și-a explicat refuzul într-o postare pe Facebook ce a fost redistribuită de peste 1.000 de ori:

Dragi părinți, căci vouă mă adresez, este inadmisibil unde s-a ajuns. Unde am ajuns noi, ca oameni. În imaginea de mai jos vedeți reacțiile părinților, ai căror copii sunt în clasă cu fetița mea, la școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea. Reacție venită în urma refuzului meu de a da bani pentru cadoul dnei învățătoare și pentru achiziționarea unor perdele și a unui alfabetar.

1. Nu am făcut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face și altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în fața părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-URI foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului.
Dacă eu am putut, și alții pot.

2. Nu am făcut-o, pentru că este ilegal (art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etică al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) și imoral.

3. Nu am făcut-o, pentru că de ani de zile încercăm să schimbăm țara asta, pentru că ne plângem de indiferența și șpăgile care domnesc în toate instituțiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul.

Să ajung să fiu „sfătuită” să-mi mut copilul în altă clasă, e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu.
AJUNGE! VREAU O ROMÂNIE FRUMOASĂ!”.

CODUL-CADRU DE ETICĂ al personalului didactic din învăţământul preuniversitar prevede la Capitolul II (Valori, principii şi norme de conduită), articolul 5, litera b, faptul că sunt interzise orice activităţi care generează corupţie, inclusiv:

(ii) solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor
sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către
beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor
sancţiuni, de orice natură ar fi acestea;

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.