Mai multe țări europene în care s-a vaccinat cu AstraZeneca vor să facă a doua doză cu alt ser

vaccinul astrazeneca
Foto: Joel Rodrigues / Agência Brasília / Wikipedia / KitzD66 / pixabay.com

După anunțul de miercuri, cu privire la existnța unei legături între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, miniștrii Sănătății din țările UE au avut o ședință online, în care au încercat să ia o decizie unitară în privința vaccinului. Unele țări vor să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, sub o strictă supraveghere, în timp ce altele propun să nu-l mai folosească pentru anumite categorii de vârstă.

Germania a fost prima țară din Europa care a recomandat, pe 1 aprilie, ca cetățenii sub 60 de ani, care au primit AstraZeneca la prima doză, să primească un alt vaccin la rapel. Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va continua vaccinarea cu AstraZeneca sau va folosi alte vaccinuri.

Belgia a decis miercuri să vaccineze cu AstraZeneca doar persoanele de peste 55 de ani, în urma avizului Agenţiei Europene pentru Medicamente, care confirmă o legătură cu cazuri rare de cheaguri de sânge.

Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța, organism care stabilește folosirea vaccinurilor, ia în calcul folosirea la rapel a serurilor Pfizer sau Moderna, potrivit unor surse consultate de Reuters.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat miercuri seară că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.