Ludovic Orban e noul președinte al Camerei Deputaților. Anca Dragu, șefa Senatului!

ludovic orban
Sursa: Captură video PNL

Liderului PNL s-a impus la vot în fața candidatului PSD, Alfred Simonis, și va conduce Camera Deputaților. Fostul premier Ludovic Orban a obținut 179 de voturi, în timp ce Alfred Simonis a primit doar 110 voturi.

Alegerea lui Orban nu a fost una lipsită de probleme. Președintele de ședință, Lucian Fedorov, de la AUR, a cerut să fie amânată alegerea noului șef al Camerei Deputaților, pe motiv că este obosit. Parlamentarii AUR au părăsit sala, înainte ca Orban să fie ales președinte al Camerei Deputaților.

A fost ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților. Alexandru Rafila și Marius Budăi, ambii de la PSD, liberalul Laurențiu Leoreanu și Cristina Prună, de la USR, vor fi vicepreședinți.

Secretari vor fi Daniel Suciu – PSD; Cristian Buican – PNL; Oana Morariu – USR; Ovidiu Ganț – minorități naționale, în timp ce funcțiile de chestori vor fi ocupate de Alexandra Presură – PSD; George Tuță – PNL; Antonio Andrusceac – AUR; Sereș Deneș – UDMR.

Pe de altă parte, Anca Dragu, susținută de PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă președinte al Senatului. Ea a obținut 75 de voturi din partea senatorilor, devenind prima femeie care ajunge să ocupe această funcție în statul român.

Anca Dragu l-a învins pe contracandidatul Lucian Romașcanu, de la PSD, care a primit doar 51 de voturi.