Lucrezi de la distanță? Top trei sate superbe din România pentru a îmbina munca cu bucuria de a trăi

Libertate: după acest sentiment tânjește cel mai mult omului secolului XXI. De doi ani ne dăm seama cât de valoroasă este libertatea în toate formele ei. Mulți oameni care lucrează în domeniul IT, în social media, marketing online sau în diverse multinaționale care nu cer muncă de teren lucrează de acasă de la începutul pandemiei. Unii în sistem hibrid, la cerere sau la dorința angajatorului, iar alții se bucură de munca de acasă cu normă întreagă. Din când în când, totuși, nevoia de socializare își spune cuvântul și s-ar putea să-ți fie dor de gașca faină de la muncă, de glumele și de vinul bun savurat cu colegii după orele de program.

O idee bună de a sparge monotonia este să pleci de acasă, iar România are ce oferi din acest punct de vedere. Schimbi locul și schimbi dispoziția, mai ales dacă simți că totul a devenit o rutină apăsătoare. De aceea, în articolul actual îți prezentăm trei sate superbe unde să cauți pensiuni sau cabane pentru a lucra remote. 

  1. Satul Meșendorf din județul Brașov

Frumusețea Transilvaniei este deja celebră peste hotare, iar românii se pot considera norocoși cu așa plaiuri sălbatic de frumoase. Peisajele Transilvaniei îți taie răsuflarea în orice anotimp, iar satul Meșendorf îți poate oferi tihna de care ai nevoie. Satul este săsesc, documentat încă din anul 1289, și cuprinde una dintre bisericile fortificate faimoase de pe cuprinsul Transilvaniei. Aici vei găsi multe opțiuni de cazare, pace pentru a te concentra la sarcinile de la muncă și bucurie că vei avea unde să evadezi după program. Îți poți lua bicicleta cu tine sau poți închiria una de la localnici pentru a face plimbări până în localitățile vecine.

Meșendorf este la circa 30 de kilometri de Sighișoara, la 9 kilometri de Criț și la 14 kilometri de Cloașterf.

  1. Satul Rimetea din județul Alba

Județul Alba este plin de comori încă nedescoperite de români, deși oamenii din vestul țării au acces mult mai ușor la frumusețile zonei. Satul Rimetea este cel mai vizitat din Munții Apuseni, așa că vei găsi multe pensiuni în zonă, deoarece localnicii își câștigă traiul din turism. Localitatea a primit premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material, fiind singurul sat din țară onorat cu această distincție. Majoritatea caselor sunt zugrăvite în alb, ceea ce îl face diferit de alte locuri. Oamenii conservă istoria și duc tradițiile mai departe.

De altfel, să nu te miri când te vei plimba pe străduțele locului și o să ai impresia că ești în altă țară. Limba română se amestecă cu engleza, maghiară, franceza sau germana. Nu trebuie să ratezi faimosul gulaș unguresc, pe care îl poți servi la restaurantele pensiunilor din zonă, și nici nu trebuie să pleci de aici fără să faci un drum la poalele Munților Trascăului sau un zbor cu parapanta.

  1. Satul Preluca Nouă din județul Maramureș

În 2018, Preluca Nouă a fost declarat cel mai frumos sat din România. Din păcate, mulți români nu au auzit încă de el și de casele construite din lemn și pământ, acoperite cu paie, de care localnicii se mândresc. Satul nu este mare, numără doar o sută de gospodării, iar ceea ce îl face deosebit este așezarea geografică. Multe case tradiționale au început să fie salvate de meșteșugari și conservate, majoritatea dintre acestea având peste un secol vechime. Oamenii de aici sunt foarte ospitalieri, iar dacă vrei să mergi la primăvară, dealurile verzi și văile trezite din somnul de peste iarnă o să-ți bucure sufletul și o să-ți liniștească mintea.

În concluzie, o astfel de experiență, măcar de-o săptămână, trebuie avută măcar o dată în viață. Munca îți ocupă cel mai mult timp și, din păcate, pierzi lucrurile esențiale din care este hrănit spiritul uman. 

Sursă foto: Unsplash.com