Lucrări agricole ce trebuie efectuate la începutul primăverii, pentru o recoltă bogată

Cu toate că iarna abia și-a intrat în drepturi, cu siguranță și tu te gândești la primele zile de primăvară, când natura revine la viață și ne încântă cu peisaje desprinse din povești. Dacă locuiești la curte și ai și un mic teren agricol, de pe urma căruia vrei să te bucuri de recolte bogate și variate, pentru consumul propriu, trebuie să urmezi calendarul lucrărilor agricole. Fiecare anotimp este marcat de anumite activități pe care ar fi bine să le efectuezi la momentul potrivit. În continuare, îți vom prezenta câteva dintre lucrările agricole ce trebuie realizate la începutul primăverii. 

Arăturile de primăvară 

Arăturile se realizează de două ori pe an: primăvara și toamna. Astfel, primăvara se fac arături pentru culturile de toamnă, iar toamna, pentru cele de primăvară. Pentru a ara pământul în cele mai bune condiții și pentru ca terenul să fie perfect pentru efectuarea lucrărilor ulterioare, este important să alegi momentul potrivit. Bineînțeles, vei avea nevoie și de unelte speciale de grădinărit, cum ar fi un motocultor de calitate și o remorca pentru motocultor, cu ajutorul căreia vei putea transporta tot ce ai nevoie pentru înființarea unei culturi sau pentru recoltarea acesteia.

Specialiștii din domeniu recomandă ca arăturile de primăvară să fie realizate în perioada februarie-martie, în funcție de condițiile meteo. Ca repere, trebuie să iei în calcul topirea zăpezii, încetarea precipitațiilor și zvântarea solului. 

În cazul în care vei ara terenul cât este moale, din cauza cantității foarte mari de apă nu vei putea cultiva nimic în acel an. Astfel, chiar dacă tentația de a începe lucrările este mare, așteaptă până te asiguri că sunt îndeplinite toate condițiile, având în vedere cât de capricioasă este vremea în țara noastră. 

Verificarea, fertilizarea și aplicarea tratamentelor fitosanitare pentru culturile de toamnă 

În funcție de vreme, ultimele zile din februarie și primele zile ale lunii martie sunt cruciale pentru verificarea culturilor plantate în toamnă. Se va analiza starea acestora, se vor evalua pagubele, în cazul în care există, și se va stabili care sunt tratamentele necesare pentru ca aceste culturi să fie sănătoase și să dea recolte bogate. În cazul în care există buruieni, se vor identifica, iar mai apoi se vor aplica erbicidele special create pentru acestea, ținând cont și de specificul culturilor. Tot acum este momentul și pentru tratamentele de fertilizare a solului. Trebuie să știi că pentru culturile de toamnă, se recomandă ca fertilizarea solului să se realizeze în primele zile ale lunii martie, nu mai târziu. 

Înființarea culturilor timpurii 

Începutul de primăvară este momentul ideal pentru înființarea culturilor de rădăcinoase, în special varză, conopidă și mazăre. Însămânțarea solului depinde foarte mult de temperatura solului, astfel că între 3 și 6 grade Celsius se pot planta rădăcinoasele menționate mai devreme și, de asemenea, se pot înființa culturi de grâu, orzoaică, lucernă, trifoi și borceag. În momentul în care temperatura solului depășește 6 grade Celsius, se pot cultiva și cartofii. 

Îngrijirea culturilor de primăvară 

După ce a fost însămânțat solul și au fost înființate culturile de primăvară, este perioada perfectă pentru îngrijirea lor. Astfel, se va urmări evoluția acestora și, dacă este nevoie, se vor mai aplica diverse tratamente ce au rolul de a proteja culturile de diverși factori, printre care și schimbările bruște de temperatură ce au loc tot mai des în țara noastră. De asemenea, dacă erbicidele nu au fost aplicate corespunzător, vei putea stabili un nou plan de tratament, astfel încât buruienile să nu absoarbă toți nutrienții necesari culturilor tale. 

Lucrări de îngrijire a pomilor

În cazul în care ai și o mică livadă, tot primăvara este momentul ideal pentru îngrijirea acesteia. Astfel, la începutul lunii martie este important să aplici tratamente fitosanitare în funcție de specificul fiecărui pom. Nu neglija nici tăierile ce se efectuează în scopul rodirii și formării coroanei, în special la pomii tineri. Fertilizarea solului în livadă este un alt aspect căruia trebuie să îi acorzi o importanță deosebită. 

Acestea au fost doar câteva dintre lucrările agricole ce pot fi efectuate la începutul primăverii. Sperăm să îți fie de folos informațiile! 

Sursa foto: Unsplash

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.