Liderul Statului Islamic a fost rănit. Se recuperează în ”paradisul” jihadiștilor

Abu Bakr al-Badghdadi, liderul Statului Islamic, este considerat unul dintre cei mai periculoși oameni din lume (nbcnews.com)
Abu Bakr al-Badghdadi, liderul Statului Islamic, este considerat unul dintre cei mai periculoși oameni din lume (nbcnews.com)

Abu Bakr al-Badghdadi, liderul Statului Islamic (Isis), a fost rănit în timpul unui atac aerian în vestul Irakului, iar în acest moment se reface.

Abu Bakr al-Baghdadi a suferit rănile în timpul unui bombardament al trupelor aliate împotriva luptătorilor Isis. Se pare că liderul organizației teroriste a fost rănit grav, însă o sursă citată de jurnaliștii britanici de la The Guardian susține că recupararea sa decurge bine.

Ceilalți conducători ai Statului Islamic au crezut inițial că trebuie să îi găsească un succesor lui Baghdadi, în urma atacului aerian din 18 martie, în Nineveh, aproape de granița cu Siria.

Liderul Isis se afla într-un convoi de trei mașini care a fost lovit de mai multe proiectile aliate. Trei oameni și-au pierdut viața în urma atacului, însă forțele aliate, conduse de trupele americane, nu au știut că Baghdadi se afla într-una din acele mașini.

Baghdadi petrece mult timp într-un cartier al orașului Nineveh, la 300 de kilometri de centrul de forță al Statului Islamic, Mosul. Reședința califului se află într-o zonă pe care forțele americane, prezente în Irak din 2003, nici măcar nu o cartografiaseră până de curând.

Al-Baaj, este o regiune integral sunită, care nu era controlată de autorități nici în vremurile când la putere era Saddam Hussein, fiind un ”paradis” pentru jihadiști în ultimii zece ani.

Zona a început să fie supravegheată abia la începutul anului, iar Baghdadi putea să fie ucis și în 14 decembrie, când o rachetă trasă de un avion către un convoi în care se afla liderul Isis a distrus o mașină.

Atacurile din aer par să fie soluția cea mai eficientă în lupta cu conducerea Statului Islamic. Adjunctul lui Baghdadi, Abu Muslim al-Turkmani, dar și șeful operațiunilor militare au fost uciși în ultimele luni.

După ce a acaparat teritorii vaste în Irak și Siria, vara trecută, amenințând Baghdadul și Irbilul, în ultimele luni, gruparea sunnită a pierdut teren în ambele țări. Milițiile șiite și armata irakiană au recuperat Tikritul, al patrulea oraș ca mărime din țară, dar și regiuni vaste din teritoriu.

Kurzii au dus și ei lupte în nordul Irakului, reușind să îi împingă pe luptătorii Isis. Ambele forțe se îndreaptă acum spre Mosul, unde este capitala califatului instaurat de Baghdadi, în urma căruia revendica drept ale sale teritoriile prinse între orașul Alep, din Siria, și centrul Irakului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Casă în formă de dom, ridicată de un român
Garsonieră de 33 de metri pătraţi, transformată într-o locuinţă de vis
5 case mici şi uşor de îngrijit. Idei de locuinţe ieftine şi frumoase
Casa transilvăneană din care n-ai mai pleca, salvată din ruine de o româncă
10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer