Liderul separatist pro-rus din Donețk ordonă „mobilizarea generală”

FOTO: Defence-Imagery/Pixabay.com
FOTO: Defence-Imagery/Pixabay.com

Situația e tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineață într-un bombardament al separatiștilor pro-ruși din regiunea Donbas.

Separatiştii au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări, conform ministerului ucrainean al Apărării. Rebelii au folosit inclusiv artilerie grea, care este interzisă prin acordul de la Minsk.

Liderul separatist pro rus din Donețk a ordonat mobilizarea generală a celor gata să lupte. „Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, care a menționat că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”.

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.