La Trencin! Steaua începe o nouă aventură europeană în Slovacia

Steaua București și-a aflat adversara din turul doi preliminar al Ligii Campionilor: proaspăta campioană a Slovaciei: FK AS Trencin.

Trencin este un oraș de mărimea Zalăului, cu puțin peste 50.000 de locuitori, așezat în Vestul Slovaciei, pe malul râului Vah, lângă granița cu Slovacia.

Un frumos castel medieval veghează asupra localității, care a fost menționată pentru prima oară în harta lumii lui Ptolemeu, în secolul II, însă oamenii trăiesc aici din vremuri imemoriale.

Este un oraș predominant catolic, cu un trecut tumultos, fiind ”călcat” de romani, habsburgi, naziști și sovietici, însă are o importantă valoare turistică, fiind gazda celui mai important festival muzical din Slovacia, Pohoda.

Trencin este un oraș universitar, însă nu e înnebunit după fotbal, hocheiul fiind sportul dominant. Echipa locală HC Dukla Trencin a câștigat de patru ori titlul național, iar printre cei mai cunoscuți fii ai orașului sunt hocheiștii Marian Gaborik, Zdeno Chara și Marian Hossa, toți fiind la formații din NHL.

FK AS Trencin a apărut târziu pe scena fotbalului slovac, abia în 1992. Joacă pe bătrânul stadion Sihot (n.r. – un cartier al orașului), care are o capacitate de 4.000 de locuri. Stâlpii instalației de nocturnă sunt porecliți ”acadelele”, pentru forma lor neobișnuită.

Dacă istoria și palmaresul echipei slovace nu impresionează, singurul trofeu major din vitrina clubului fiind cel oferit campioanei naționale în această vară, suporterii sunt de-a dreptul inofensivi.

AS FK Trencin
AS FK Trencin

Echipa e patronată de un olandez, Tschen La Ling, și e implicată într-un parteneriat activ cu Ajax Amsterdam. Pe lângă contingentul slovac, destul de consistent, AS Trencin se bazează pe trei brazilieni, Jairo, Ramon și Wesley, trei nigerieni, Rabiu Ibrahim, Emmanuel Edmond și Kingsley Madu, dar și câțiva jucători cu origini olandeze.

Antrenor este Martin Sevela, care n-a împlinit încă 40 de ani, iar în această vară a reușit ”eventul” cu Trencin.

Una peste alta, Steaua nu ar trebui să aibă prea mari emoții în duelul cu slovacii, pe care îi vor întâlni pentru prima oară în deplasare, în 14-15 iulie, returul urmând să aibă loc la București, o săptămână mai târziu.

Românii n-au pierdut niciodată cu slovacii în cupele europene după căderea ”Cortinei de Fier”. Dinamo a eliminat-o pe Zilina, iar Steaua pe Spartak Trnava. Trencin a fost învinsă deja de o echipă din Liga 1: Astra Giurgiu i-a venit de hac în urmă cu două sezoane, în preliminariile Ligii Europa (3-1 ”acasă” și 2-2 în Slovacia).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: