La București, primăvara sosește cu Târg de Mărțișor și concerte de Dragobete

Foto: Muzeul Satului/Facebook
Foto: Muzeul Satului/Facebook

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” marchează venirea primăverii cu o serie de evenimente organizate sub titlul „Primăvara în sat”.

„24 – 27 februarie 2022 sunt dedicate unuia dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor. A devenit o tradiţie să sărbătorim Ziua Îndrăgostiţilor la muzeu împreună cu artişti şi meşteri populari, care vor prezenta în cadrul unui târg tradiţiile legate de începutul primăverii. Vor fi alături de noi: Cucii din Brăneşti, Gelu Voicu şi Taraful Lăutarii din Teleorman şi actorul Nae Alexandru. Vor fi pregătite concursuri de poezie – on-line şi off-line, expoziţii de pictură şi ateliere pentru copii”, anunță organizatorii într-un comunicat de presă.

Evenimentele dedicate începutului de primăvară vor continua cu Târgul de Mărțișor, în perioada 28 februarie – 6 martie, de luni până duminică, între orele 09:00 – 17:00. Aici, meşteri populari şi artişti plastici vor expune, spre vânzare, creațiile lor de mărţişoare. „Tradiţia Mărţişorului are o vechime considerabilă. Se spune că persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi îi merge bine tot anul. Mărţişorul se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. În unele regiuni ale ţării mărţişoarele sunt oferite inclusiv bărbaţilor”, mai spun organizatorii.

Tot în cadrul târgului se va organiza un atelier de confecţionat mărţişoare, sub îndrumarea unor meşteri din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia de Nord, în zilele de 5 şi 6 martie, în intervalul orar 13.00-15.00.

În urmă cu 5 ani, tradiţia mărţişorului a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial al UNESCO, printr-un demers comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei şi Macedoniei.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.