Jurnalist de investigație din Slovacia, împușcat mortal împreună cu prietena sa

jurnalist de investigație slovacia asasinat
Foto: Facebook

Un jurnalist de investigație din Slovacia a fost împușcat mortal împreună cu prietena sa, anunță „Washington Post”, care citează AP.

Jurnalistul de investigație și prietena sa au fost împușcați în locuința lor. Se crede că asasinatul are legătură cu articolele scrise de reporter, care se concentrau pe evaziunea fiscală, au declarat polițiștii pentru agenția AP.

Trupurile jurnalistului Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și al prietenei sale, au fost descoperite duminică, 25 februarie, în casa lor din orașul Velka Maca, aflat la est de Bratislava, capitala Slovaciei.

Robert Fico, premierul Slovaciei, a spus că, în cazul în care poliția are dreptate, iar această crimă are legătură cu activitățile investigative ale jurnalistului, atunci este vorba despre „un atac fără precedent la libertatea presei și a democrației din Slovacia”.

Potrivit premierului, Guvernul va oferi un milion de euro persoanei care va ajuta autoritățile să îi găsească pe cei care se fac vinovați de asasinat.

Președintele slovac Andrej Kiska a cerut ca dublul asasinat să fie anchetat cât mai repede. „Trebuie să îi găsim pe cei vinovați cât mai repede și să asigurăm securitatea tuturor jurnaliștilor”, a spus Kiska.

Potrivit poliției, jurnalistul a fost împușcat în piept, iar prietena sa în cap.

Kuciak lucra pentru siteul Aktuality.sk și scria în special despre evaziune fiscală. Siteul Aktuality.sk aparține trustului elvețian de presă Ringier, care este prezent și în România.

„Suntem șocați de vestea că Jan Kuciak și partenera sa au fost, aparent, victimele unui atac plin de cruzime. Suntem alături de familie, de prieteni și de colegi; vom face totul ca să susținem investigația autorităților și să-l aducem pe vinovat în fața justiției”, au anunțat reprezentanții Ringier.

În ultimul său articol, Kuciak a scris despre omul de afaceri Marian Kocner, suspectat că vinde apartamentele dintr-un complex rezidențial propriilor sale companii. Jurnalistul a pus sub semnul întrebării aceste tranzacții imobiliare, arătând că în spate ar putea fi o metodă de a face evaziune fiscală.

Anul trecut, Kuciak a depus plângere la poliție după ce omul de afaceri l-a amenințat în urma publicării unui alt articol care îl viza. La acea dată, Kuciak s-a plâns că poliția nu a luat măsurile necesare pentru a-l apăra.

jurnalist de investigație slovacia asasinat
Foto: aktuality.sk

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.