Italia se pregătește de evacuări în masă după cutremure puternice în zona unui supervulcan

Campi Flegrei supervulcan italia
Campi Flegrei. Foto: Baku (Wikipedia.org)

Guvernul italian plănuiește o posibilă evacuare în masă a zeci de mii de oameni care locuiesc în jurul supervulcanului Campi Flegrei de lângă Napoli, au declarat joi oficiali din această țară, relatează Reuters.

Autoritățile vor să ia mai multe măsuri, inclusiv să verifice structura de rezistență a clădirilor, după ce zona a fost zguduită de cutremure repetate în ultimele luni.

Campi Flegrei (Câmpurile sau Câmpiile Flegree) este o zonă aflată la aproximativ 20 de kilometri de Vezuviu, și care este presărată de orașe și sate, inclusiv Pozzuoli, Agnano și Bacoli, care au împreună o populație de peste 500.000 de locuitori.

Campi Flegrei prezintă o activitate vulcanică ridicată. Astfel, în adâncime se află un vulcan activ, care constituie o amenințare permanentă pentru Europa. Potrivit Wikipedia.org, ultima sa erupție a avut loc în anul 1538. Resturi de tuf vulcanic ale unei erupții și mai vechi s-au găsit și la Urluia, un sat din județul Constanța din România.

Câmpiile Flegree se întind pe o suprafață de peste 150 km². Ele încep de la periferia vestică a orașului Napoli și continuă de-a lungul coastei Mării Mediterane (Golful Napoli). Se extind sub mare, incluzând și zona insulelor Ischia, Procida și Nisida.

Caldera vulcanului este presărată cu 24 de cratere, fiind un vulcan mult mai mare decât Vezuviul din apropiere, care a distrus orașul roman antic Pompei în anul 79 d.Hr. Două treimi din calderă se află sub apă.

Existența camerei magmatice din subteran se manifestă la suprafața terenului prin numeroase fenomene tipice. Solul poate deveni pe alocuri foarte fierbinte și există numeroase izvoare termale, fumarole și zone cu emanații de sulf, mai notează sursa citată.

Campi Flegrei supervulcan italia
Foto: Donar Reiskoffer (Wikipedia.org)

În ultima lună, regiunea a fost zguduită de peste 1.100 de cutremure, mai notează Reuters, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea de 4 grade, produs luni, și de un cutremur cu magnitudinea de 4,2 săptămâna trecută. Acesta din urmă a fost cel mai puternic din zonă din ultimele 4 decenii.

Experții vorbesc despre o creștere a activității seismice, probabil legată de un fenomen cunoscut sub numele de bradyseism, când pământul se ridică sau coboară, în funcție de umplerea sau golirea camerelor de magmă subterane.

Nu există o amenințare iminentă a unei erupții, spun majoritatea vulcanologilor, dar având în vedere că solul se ridică în prezent cu 1,5 cm pe lună, există îngrijorare cu privire la impactul asupra clădirilor.

Ministrul Protecției Civile Nello Musumeci a declarat în această săptămână că evacuările vor fi declanșate doar în caz de „necesitate extremă”.

De asemenea, mai multe spitale din zonă au început să realizeze teste de evacuare pentru a se asigura că sunt pregătite să facă față cutremurelor sau erupțiilor mai puternice.

Ultima dată când Campi Flegrei a trecut printr-o perioadă comparabilă din punct de vedere seismic a fost în anii 1980. Cu acea ocazie, aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate temporar din Pozzuoli.

Ultima erupție semnificativă a avut loc în 1538. Una dintre cele mai mari erupții ale sale a avut loc acum 39.000 de ani și ar fi putut avea un rol în dispariția omului de Neanderthal, spun cercetătorii. Magma de la acea explozie a fost găsită în Groenlanda, la aproximativ 4.500 de kilometri distanță.

Foto: Donar Reiskoffer / Baku (Wikipedia.org)

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.