IPS Teodosie a participat la ședința unui partid aproapiat de AUR

teodosie tomis
Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Facebook

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a luat parte la o ședință a Biroului politic al Partidului Republican, formațiune care a anunțat că va participa la alegerile din 2024 alături de AUR.

Ședința Partidului Republican din România – Birou politic național a avut loc sâmbătă, la un hotel de la Olimp.

„Dacă guvernul va merge pană la capăt (n.r. – cu măsurile fiscale), vom susține prin toate pârghiile moțiunea de cenzură pe care au spus cei de la AUR că o vor depune iar noi vom strânge semnături pentru demiterea guvernului”, spun reprezentanții partidului, în mesajul postat pe Facebook în care au anunțat temele discutate la ședința de la Olimp.

Printre cei care au vorbit la evenimentul politic s-a numărat și IPS Teodosie, care „a rostit „rugăciunea de binecuvântare”, mai spune Partidul Republican, postând și fotografii de la ședința partidului.

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat spunând că sunt „false  presupuneri referitoare la asocierea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu una sau mai multe formațiuni politice înregistrate legal în România”.

„Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formațiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învățătură (strict religios-moral). Rugăciunea și cuvântul de învățătură sunt obligație misionară a ierarhului, motiv pentru care nici o solicitare a unei organizații legale, mari sau mici, fie politice, fie apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul Tomisului.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare.

Prezența Înaltpreasfințitului la întrunirile organizate de către formațiuni sau persoane politice aparținând întregului spectru de reprezentare, dând curs invitației prealabile a acestora, se rezumă la transmiterea îndemnului general de a fi factori de pace, de moralitate și de progres social, în respect față de valorile religioase, istorice și culturale ale poporului român”, transmite Arhiepiscopia Tomisului.

Potrivit Arhiepiscopiei, acceptarea unor astfel de invitații „reprezintă prilejul de a iniția și de a exercita o misiune creștină pe care nu numai Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, ci orice fiu al Bisericii este obligat să o înțeleagă și să o îndeplinească”: „Stând blocați în propriul lor turn de fildeș, creștinii nu vor putea niciodată să aibă parte de o societate care să îi respecte”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.