Iohannis a respins toate propunerile de noi miniștri trimise de Dăncilă

FOTO: presidency.ro klaus iohannis
FOTO: presidency.ro

După ce ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, a ieșit luni, 26 august, de la guvernare, președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

El a anunțat că respinge toate propunerile de miniștri trimise de premierul Viorica Dăncilă pentru a ocupa atât funcțiile rămase libere în urma plecării ALDE, cât și portofoliile rămase fără miniștri în urma evenimentelor din ultimul timp (Ministerul Justiției și Ministerul Educației, de exemplu).

„Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui Guvern. Pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Resping în integralitate remanierea propusă de premier”, a declarat președintele, care a adăugat că nu vrea sa gireze prin deciziile sale acest Guvern.

În ceea ce privește Ministerul Justiției, unde premierul Dăncilă a propus-o pe fosta judecătoare Dana Gîrbovan, o susținătoare a modificărilor legilor justiției în varianta Tudorel Toader, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu va „tolera să fie ignorat votul dat pe 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a opri lupta anti-corupție și de a baroniza total România”.

„Resping propunerea pentru Ministerul Educației (Șerban Valeca, senator PSD – n.r.). Nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că este în stare să le facă”, a continuat Klaus Iohannis.

Șeful statului a cerut ca Executivul să fie confirmat printr-un vot în Parlament: „Astăzi, actuala guvernare are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le-o solicit să o demareze”.

În cazul în care „noua configurare a Guvernului nu va fi aprobată”, el a spus că îi asigură pe români „că exista soluții corecte și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă”.

Klaus Iohannis a mai criticat Guvernul pentru „2 ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă”: „Degringolada de la nivelul Guvernului care s-a accentuat în aceste zile confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să îi trateze pe români. (…) Prin votul din 26 mai românii le-au trimis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar pe care ei se fac pur și simplu că nu îl înțeleg. Într-o Românie normală un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului”.

Referitor la retragerea ALDE de la guvernare, președintele a spus că după ce a stat „2 ani la masă cu PSD” și a „girat masacrarea legilor justiției”, acest partid nu mai păcălește pe nimeni că nu este vinovat.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.