Începe Rabla: Pot fi predate două mașini vechi la casare

FOTO: al-grishin/Pixabay.com
FOTO: al-grishin/Pixabay.com

Ministerul Mediului anunță un buget de 1,2 miliarde de lei, în 2022, dedicat programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Cele două vor fi lansate la începutul lunii februarie, anunță ministrul Tanczos Barna. Pentru prima dată, programul este planificat pentru trei ani. O noutate importantă este că beneficiarii pot preda două mașini mai vechi de 15 ani.

„În 2022 vom lansa aceste programe la începutul lunii februarie. Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. Acest lucru se datorează, pe de o parte, asumării şi angajamentului domnului prim-ministru Ciucă.

Dânsul a vrut neapărat ca bugetul anului 2022 să se aprobe în decembrie. Datorită acestui lucru, anul acesta, în 2022, putem lansa programele Rabla la început de lună februarie.

De asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe 3 ani. Este prima dată, când, în urma discuţiilor, consultărilor pe care le-am avut cu asociaţiile producătorilor auto şi asociaţiile importatorilor/comercianţilor auto am pregătit un program pe 3 ani, asigurând astfel predictibilitate, asigurând astfel implementarea unor programe publice, unor politici publice în acest domeniu astfel încât rezultatul scontat, cel al scoaterii din circulaţie a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026 să fie realizat, atins.

Vom asigura în 2022 cel mai mare buget pe care l-au avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde lei”, a declarat ministrul Mediului

În ceea ce privește Rabla Clasic, ministrul a spus că anul acest bonusul va ajunge la o sumă maximă de 16.500 de lei în cazul în care beneficiarul va preda la casare două mașini, ambele mai vechi de 15 ani. Acesta va beneficia şi de prima de 3.000 de lei pentru hibrid sau 1.500 lei pentru emisii CO2 scăzute.

Ministrul a mai spus că 2022 va fi primul an când vor fi eliminate posibilele întârzieri la aprobare, programul fiind etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, astfel încât toţi beneficiarii să primească răspuns în maximum o lună.