Încep lucrări ample în Costinești

costinești
Foto: A.G. (a friend of nat.utoronto) / Wikipedia.org

Plaja din Costinești urmează să fie lărgită în zona de litoral. La finalul lucrărilor, plaja va avea în plus 25 de hectare de nisip și cinci diguri. De asemenea, urmează să fie consolidat și malul care a început să se surpe în urmă cu aproximativ 10 ani.

Lucrările ar urma să fie gata în 2026. Digurile vor avea o lungime de 300-400 de metri.

După înnisipare, plaja va ajunge, în medie, la 100 de metri. Se va construi și o plajă submersă, adică o pantă înclinată de nisip pentru ca intrarea în apă să fie una treptată, nu bruscă, așa cum este în Mamaia în acest moment.

Pentru acest proiect este alocat un buget de 391 de milioane de lei, iar fondurile sunt europene.

Stațiunea Costinești a început să se contureze la începutul anilor 1950, după ce s-a instalat aici o tabără destinată pionerilor. Printre cei care au tăiat panglica s-a aflat și Ion Iliescu, lider al studenților comuniști.

Primii invitați din străinătate au fost studenții cehi și polonezi. O dezvoltare rapidă a început din 1960. Au apărut cantine, s-au construit vilele de tip bungalou, camping de 1000 de locuri și căsuțele de vacanță.

Așa s-a ajuns ca la începutul anilor 1990 stațiunea să poată găzdui 60.000 de turiști.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.