Încă o epidemie care vine din China? Bacteria periculoasă a scăpat dintr-un laborator

Bacteria care provoacă burceloza. Foto: Wikimedia Commons

Câteva mii de persoane din nord-vestul Chinei au fost infectate cu o boală periculoasă. Epidemia de bruceloză a apărut după ce bacteria a scăpat dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice, anul trecut.

Comisia pentru Sănătate din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat 3.245 de cazuri de bruceloză, boală provocată de obicei de contactul cu vitele care poartă, de obicei, bacteria brucella, scrie CNN.

Nu a fost confirmat niciun deces provocat de noua boală. Autoritățile chineze au testat aproape 22.000 de persoane din populația totală de aproape 3 milioane a orașului Lanzhou.

Moala, care se mai numește și febra malteză sau febra mediteraneeană, provoacă simptome diverse, de la dureri de cap, oboseală, dureri musculare și febră. Unele simptome pot deveni cronice. Boala provoacă artrită sau umflarea unoor organe.

Transmiterea bacteriei de la om la om este foarte rară, contaminarea producându-se, de obicei, prin consumarea unor alimente sau prin respirarea bacteriei, cel din urmă fiind și scenariul din Lanzhou.

Scurgerea bacteriei din laboratorul companiei Zhongmu s-a produs în vara anului trecut, în timp ce se lucra la descoperirea unui vaccin pentru această boală la animale. Bacteria a fost purtată de vânt, iar primele cazuri de bruceloză au fost raportate în noiembrie anul trecut.

La sfârșitul lui 2019, 181 de la Institutul de Cercetare Veterinară din Lanzhou sufereau de această boală.

Alte infecții au apărut în rândul studenților și al personalului de la Universitatea Lanzhou, iar focarul s-a răspândit chiar în provincia Heilongjiang din partea de nord-est a țării.

Autoritățile chineze au ridicat licențele de funcționare ale companiei bio-farmaceutice, iar conducerea acestei instituții a anunțat, în februarie, că opt persoane – considerate vinovate pentru accident – au fost ”aspru pedepsite”.

Bruceloza nu este o boală nouă. În Europa, cea mai recentă epidemie de acest fel a avut loc în Bosnia, în 2008, când aproximativ 1.000 de oameni au fost infectați.