În timp ce restul Europei progresează, România rămâne ultima la digitalizare

România este pe ultimul loc în ceea ce privește digitalizarea economiei din Uniunea Europeană. Foto: Pixabay

În ceea ce privește economia digitală și indexul social, România, țară păstorită de Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și coaliția PSD-ALDE, este pe ultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană.

European Commission’s Digital Economy and Society Index (DESI) 2018 ia în calcul cinci factori în realizarea clasamentului și, cu toate că România a înregistrat progrese în patru dintre ei, ocupă ultimul loc.

Indexul ține cont, în total, de 30 de indicatori relevanți în ceea ce privește performanța digitală a țărilor membre ale UE, grupați sub cinci mari domenii: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiilor digitale și serviciile publice digitale.

România era ultima în acest clasament și în 2017, însă scorul total al țării a crescut de la 33,7 – anul trecut – la 37,5, în 2018. Progresul general al țării noastre a fost însă slab, iar România nu reușește să prindă din urmă celelalte state membre, se menționează în raport, pe care îl puteți răsfoi aici.

”Digitalizarea economiei și competențele digitale ale populației sunt scăzute și încetinesc progresul în majoritatea zonelor DESI”, se precizează în raport.

Pe de altă parte, 44% dintre casele românilor sunt dotate cu internet foarte rapid, țara noastră fiind pe locul 2 în Uniunea Europeană la acest capitol.

”Sectorul de IT și Comunicații reprezintă aproape 7% din PIB-ul României, iar sectorul digital crește, cu două centre majore în București și Cluj, dar și cu investiții importante în alte orașe”, susține raportul Comisiei Europene.

Cele mai digitalizate economii din Uniunea Europeană sunt Danemarca, Suedia, Finlanda și Olanda, acestea fiind urmate de Luxemburg, Irlanda, Marea Britanie, Belgia și Estonia.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.