În cât timp ar putea fi gata un vaccin care să acopere și tulpina Omicron

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

Directorul medical al Moderna, Paul Burton, spune că specialiștii studiază acum dacă noua tulpină de coronavirus, denumită Omicron, evită protecția dată de vaccinurile actuale. Dacă se va ajunge la această concluzie, Burton spune că o variantă modificată a vaccinului ar putea să fie disponibilă la începutul anului viitor.

„Dacă va trebui să facem un vaccin complet nou, cred că acest lucru se va întâmpla la începutul anului 2022, iar apoi va fi cu adevărat disponibil în cantități mari”, a declarat directorul medical al Moderna.

Apariția tulpinii Omicron, descoperită în Africa de Sud, a făcut ca multe țări să restricționeze călătoriile.

Comisia Europeană cere populaţiei să-şi ia măsuri de precauţie pentru a le oferi timp cercetătorilor să investigheze noua tulpină sud-africană a coronavirusului. „O cursă contracronometru a început pentru analizarea variantei Omicron”, a declarat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru”, a spus Von der Leyen într-o declaraţie dată presei în timpul unei vizite în Letonia, adăugând că producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni pentru „a avea o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor” acestei noi variante care a fost semnalată de Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 24 noiembrie.

Ea a amintit că în contractul semnat de Comisia Europeană cu grupul farmaceutic Pfizer-BioNTech pentru achiziţia în total a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situaţia apariţiei unei variante a coronavirusului care ocoleşte vaccinul existent în prezent. Conform acestei clauze, Pfizer-BioNTech trebuie să-şi adapteze vaccinul într-un termen de 100 de zile.