Idei de afaceri. Doi tineri au investit în cultivarea trandafirilor de dulceață

Doi tineri din Reghin au pornit o afacere cu trandafiri pentru dulceață și fructe de pădure.

Lucian Ința a înființat plantația, ajutat de prietenul său din copilărie, Gabriel Marcu, pe un teren primit moștenire de la bunici. Și asta după ce au lucrat câțiva ani în străinătate.

“Am colindat destul de mult la viața noastră, am lucrat atât eu cât și partenerul meu în străinătate și ne-am tot gândit ce ar merge să producem și în România. Așa că am hotărât să ne întoarcem acasă și să creăm un demers autentic românesc. Atât eu cât și prietenul meu bun meu suntem tehnicieni silvici, deci nu ne este străină agricultura. Ne încearcă dragostea pentru natură, pentru mâncare cât mai naturală, de ce nu chiar bio. Anul trecut ne-am dat seama că fructele de pădure și implicit trandafirul de dulceață ar merge foarte bine și la noi în țară”, a declarat Lucian Ința, administratorul afacerii “Fructe de pădure Chihereana”, citat de agrointel.ro.

Alături de trandafiri de dulceață, cei doi tineri au plantat și coacăz negru, cătina și mur, plantația având o suprafață de 0,88 hectare.

Pentru înființarea întregii plantații cu trandafiri și fructe de pădure, cei doi antreprenori din județul Mureș au scos din buzunar, nici mai mult, nici mai puțin, de 13.000 euro.

În afară de costul butașilor la plantația de trandafiri au intrat 20 de role de agrotextil, care au costat 1.000 euro. La asta se adaugă și costul cu furtunul pentru irigat, care, la cei 900 de metri liniari, s-a ridicat la 220 de euro.

Astfel, costul total pentru a înființa o suprafață de 0,28 hectare de trandafiri de dulceață în regim super intensiv ajunge la 2.820 euro.

“În primăvară eram doar eu întors în țară și am înființat 0,24 hectare cu cătină albă, în care au intrat 630 de butași din soiurile românești: Șerpeni și Pitești. În toamna anului trecut, a revinit definitiv în țară și partenerul meu, așa că am început să punem la punct întreaga plantație. Avem acum o suprafață de 0,28 hectare de trandafiri de dulceață, însumând 1.280 de butași din soiul cățărător german Sachsengruss, 0,40 hectare de mur fără țepi, însumând 1.200 de butași din trei soiuri de proveniență americană și 0,20 hectare de coacăze negre unde au intrat 1.000 plante din două soiuri poloneze: Tisel și Tiben. Tot procesul de plantare a durat aproape o lună”, a povestit antreprenorul.

Deși sunt abia la început, antreprenorii din Reghin au mizat pe un soi de trandafiri de dulceață mai puțin cultivat la noi în țară, respectiv soiul cățărător german Sachsengruss.

Soiul de trandafiri de dulceață ales de antreprenorii din Chiheru de Jos este unul cățărător, în timp ce majoritatea celor care cultivă trandafiri pentru dulceață aleg soiuri cu tufa erectă.

În ceea ce privește caracteristicile florii, aceasta are un parfum deosebit, cu petale cărnoase, diametrul florii este de 8-10 cm, având o greutate specifică la recoltarea în pârgă de 10-14 grame, astfel că la un kilogram intră aproximativ 100 de pălării.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: