Huiduieli și aplauze la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

Jandarmii care au defilat la parada de Ziua Națională de la Arcul de Trumf din Capitală au fost huiduiți de o parte dintre spectatori. Oamenii au strigat „rușine!” și au desfășurat câteva bannere. Alții s-au întors cu spatele când au apărut mașinile Jandarmeriei și forțele terestre.

La paradă trebuia să participe și o autospecială blindată pentru intervenție SANDACAT a Jandarmeriei, însă nu s-a mai întâmplat acest lucru.

După ce i-au huiduit pe jandarmi, oamenii i-au aplaudat pe cei de la SMURD care au defilat.

Gestul oamenilor este un protest față de intervenția în forță a Jandarmeriei la manifestațiile din 10 august. Atunci, sute de oameni au avut de suferit de pe urma gazelor lacrimogene și a intervenției dispropoționate a forțelor Jandarmeriei.

În urmă cu aproximativ o săptămână, pe Facebook a fost anunțat faptul că vor fi spectatori care vor întoarce spatele atunci când jandarmii vor defila pe sub Arcul de Triumf.

Într-un răspuns pentru DCNews.ro, jandarmii au spus despre această formă de protest că „este o opțiune personală prin care, din punctul nostru de vedere, se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români”.

De asemenea, Jandarmeria a mai spus că s-a pregătit intens pentru paradă și că astfel de gesturi ofensează în primul rând statul român: „Acești jandarmi poartă drapelul României, poarta drapelul de luptă al unității din care fac parte și au pe haine stema României.

Este vorba de mai mult decât o simplă prezență a unor instituții. Este vorba despre statul român și România”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.