Exporturile de lemn, sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc au fost suspendate până pe data de 31 august, arată un proiect de ordonanță de urgență supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit proiectului, această devizie ar urma să fie luată din cauza amploarei pe care au luat-o „tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranței cetățenilor, precum și impactul asupra mediului”. Această Ordonanță de Urgență vine în contextul dezbaterilor în ceea ce privește Noul Cod Silvic, care se află în dezbatere în Parlament, după ce a fost retrimis pentru o nouă analiză de către Klaus Iohannis, care cere ca legea să nu intre în contradicție cu normele Uniunii Europene.

Compania Schweighofer Holzindustrie, nume foarte des invocat în ceea ce privește scandalul noului Cod Silvic, a anunțat că s-ar putea retrage din România, unde are în jur de 2.600 de angajați. Un purtător de cuvânt al companiei austriece spune că „impactul noii legi nu poate fi estimat, însă este posibil ca unele puncte de lucru din România ar putea fi închise. Austriecii contestă în special un articol din Codul Silvic care spune că o societate nu poate prelucra mai mult de 30% dintr-un tip de lemn.

Pe 10 mai, directorul companiei, Gerald Schweighofer, a trimis o scrisoare deschisă către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în care spune că acest articol i-ar putea obliga să conciedieze toți angajații.

Acesta a fost al doilea weekend în care au fost proteste în țară în ceea ce privește tăierile masive în pădurile din România.

„Politicienii ne-au aruncat în faţă fraze lustruite. Noi nu mai credem în vorbele lor şi ieşim în stradă până vom vedea fapte. Vrem să salvăm pădurea de la dispariţie. Ne revoltă despăduririle abuzive şi faptul că replantările sunt cel mult simbolice. Dacă se continuă în acest ritm, în câţiva ani vom rămâne fără păduri. Pregătim un eveniment special pentru Ziua Internaţională a Mediului, 5 iunie, dar până atunci cei ce ne conduc trebuie să ne vadă în stradă, să nu uite că existăm şi că nu mai răbdăm”, este mesajul transmis pe pagina de Facebook care anunță protestele.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.