Grupul parlamentar ALDE s-a desființat. Tăriceanu rămâne fără oameni

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu fujitsu siemens
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO: senat.ro

Grupul parlamentar ALDE s-a desființat, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților.

La Camera Deputaților, ALDE a rămas doar cu 9 deputați, față de minimum 10 cât cere regulamentul pentru a putea forma un grup parlamentar.

Luni, 16 septembrie, 2 deputați – Marian Cucșa și Mihai Niță – au anunțat că și-au dat demisia din ALDE și că vor activa ca parlamentari independenți, potrivit Digi24.

Anterior, deputații Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Ion Cupă au fost excluși din partid deoarece au acceptat funcțiile propuse de Viorica Dăncilă în Guvern. Ei nu au fost însă acceptați de președintele Klaus Iohannis.

La Senat, un partid poate forma un grup parlamentar dacă are minimum 7 membri. După excluderea lui Teodor Meleșcanu deoarece a acceptat propunerea PSD de a deveni președinte al Senatului, ALDE a rămas doar cu 6 senatori, iar grupul parlamentar din Senat s-a desființat.

În urmă cu două săptămâni, Călin Popescu Tăriceanu o critica pe Viorica Dăncilă deoarece încerca să îi atragă pe parlamentarii ALDE promițându-le funcții: „Observ de câteva zile o zbatere disperată a d-nei Dăncilă în încercarea de a se salva de la înec. A ajuns să promită cam tuturor parlamentarilor ALDE chiar portofolii ministeriale, doar – doar îi va convinge să i se alăture. Şi, cum n-a reuşit, acum a scos pe „tarabă”, tot pentru colegii mei, inclusiv funcţia de preşedinte al Senatului, pe care am anunţat că o voi elibera la începutul sesiunii parlamentare de toamnă. A făcut-o chiar fără să-şi consulte colegii de partid care aspiră în mod natural la preluarea acestei demnităţi importante, în condiţiile în care partidul domniei sale are o majoritate”.

„Dragă Viorica, ai grijă, mai ai puţin şi eşti gata să ajungi cu „oferta” la mine! (…) Orice ar face însă, și indiferent de tertipurile la care apelează, finalul va fi același: va trebui să vină în fața Parlamentului pentru a dovedi soliditatea susținerii”, mai comenta el la acea dată.