Groparii nu mai fac față la Oradea. Se așteaptă 7 zile pentru o înmormântare

cimitir oradea
Foto: Primăria Oradea

Primăria Oradea atrage atenția că, din cauza pandemiei de coronavirus, numărul de decese crește tot mai mult de la o zi la alta, iar timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este și de 7 zile.

„În momentul de față, la Cimitirul Municipal Rulikowski, timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână, deşi a fost suplimentat personalul angajat pentru săpatul gropilor, în condițiile în care numărul înmormântărilor programate este de 10 sau chiar 11 pe zi”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Domeniului Public SA Oradea.

„La Capela Municipală pot fi depuși doar decedații pentru care s-a făcut programarea înmormântării. În lista de tarife a Cimitirului Municipal Rulikowski este prevăzută și o taxă de depozitare la camera frig, în valoare de 100 lei pe zi. Având în vedere condițiile actuale, când timpul de așteptare pentru programarea înmormântărilor a crescut, conducerea Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea a decis să plafoneze această sumă la maximum 300 de lei, indiferent de câte zile urmează a fi depozitat decedatul la camera frig, înainte de înmormântare”, continuă comunicatul.

„Prin urmare, toți cei care au achitat mai mult de 300 de lei în această perioadă, sunt așteptați să depună o cerere pentru restituirea banilor, la sediul Administrației Domeniului Public SA, din Oradea, str. Gheorghe Dima nr. 5, Biroul Secretariat, de luni până vineri, între orele 8-16″, a declarat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Pentru a reduce cât mai mult timpul de așteptare, începând de săptămâna viitoare vor fi atribuite locuri și în parcele noi, unde gropile vor fi săpate cu utilaje.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.