Grindeanu anunță că din toamna va circula primul tren modernizat. Până la sfârșitul anului va fi și primul tren nou

FOTO: Sorin Grindeanu/Facebook
FOTO: Sorin Grindeanu/Facebook

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, vineri, după ce a călătorit într-un vagon modernizat spre Constanţa, la lansarea programului Trenurile Soarelui, că, treptat, călătorii vor beneficia de mai mult confort şi siguranţă în transportul feroviar cu ajutorul a 119 trenuri autopropulsate şi 16 locomotive noi, dar şi prin modernizarea a 139 de vagoane şi 75 de locomotive. „Estimez că în această toamnă va fi dat în circulaţie primul tren modernizat (format dintr-o locomotivă şi 12 vagoane), iar, până la sfârşitul anului, va circula cu călători şi primul tren nou”, a adăugat el.

„Se poate mai repede, şi în condiţii decente! După cum am promis, am călătorit cu trenul spre litoral. Mai sunt multe de făcut pentru transportul feroviar şi sunt foarte conştient de necesitatea continuării investiţiilor. Este doar un pas spre o normalitate pe care ne-o dorim fiecare dintre noi cu privirile la serviciile de transport public”, a afirmat Sorin Grindeanu, vineri, într-o postare pe Facebook, după ce a călătorit pe ruta Bucureşti-Constanţa, la lansarea programului estival Trenurile Soarelui.

El a explicat că a călătorit cu un vagon din InterCity-ul spre Constanţa, unul din cele şase vagoane modernizate recent de CFR Călători, din fonduri proprii.

„Mai mult confort şi siguranţă în călătoriile pe calea ferată vor aduce treptat cele 119 trenuri autopropulsate şi 16 locomotive noi, achiziţionate de ARF prin fonduri europene (PNRR, PT, CEF), dar şi cele 139 de vagoane şi 75 de locomotive care sunt acum în proces de modernizare, în baza unor contracte (finanţate prin PNRR) încheiate de CFR Călători.

Estimez că în această toamnă va fi dat în circulaţie primul tren modernizat (format dintr-o locomotivă şi 12 vagoane), iar, până la sfârşitul anului, va circula cu călători şi primul tren nou. Pentru a crea imaginea completă a dezvoltării transportului feroviar în următorii ani vreau să mai aduc o clarificare: cele 119 trenuri noi autopropulsate au o configuraţie asemănătoare cu a garniturilor de metrou şi reprezintă practic echivalentul a aproximativ 450 de vagoane şi 119 locomotive”, a detaliat ministrul Transporturilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.