Grădiniță cumpărată cu 1 euro. Adusă pe bucăți din Olanda și montată în România

Noua grădiniță din Coltău FOTO: maramedia.ro
Noua grădiniță din Coltău FOTO: maramedia.ro

În urmă cu două săptămâni, în localitatea Coltău din Maramureș, a fost inaugurată clădirea unei noi grădinițe. Aici se vor muta grupa de grădiniță și clasa pregătitoare din Castelul Teleki, în curs de reabilitare.

Clădirea grădiniței are o poveste deosebită. Potrivit maramedia.ro, această clădire a fost cumpărată de Consiliul Local Coltău cu un preț simbolic de 1 euro de la autoritățile locale din Darten, Olanda. Drumul acestei clădiri a început în 2014. Este din elemente modulare și a fost școală temporară în localitatea olandeză.

Clădirea de 1170 de metri pătrați a fost descompusă în 2014 și a fost transportată cu șapte camioane de 24 de tone, care în total au parcurs 27.500 de kilometri. 13 oameni au muncit timp de trei săptămâni la demontarea și încărcarea ei în camioane. Cheltuielile de transport, în valoare de 25.000 de euro, au fost suportate de olandezi. Românii au reușit să mai strângă în jur de 11.000 de lei, iar Guvernul Ungariei a donat mobilierul pentru grădiniță.

Din cei 1.170 de metri pătrați a fost reconstruită doar o parte de 270 de metri pătrați, iar restul ar putea deveni o hală de producție pentru firmele din comună.

„În 2014 am primit informația că se dezafectează o școala cu 9 săli de clasă, 2 grupuri sociale în orașul Druten din Olanda. Noi foarte repede am sărit că am avut nevoie de această construcție. A fost o sumă simbolică, de 1 euro”, a declarat primarul comunei Coltău, Csendes Lajos, pentru Digi24.

FOTO: maramedia.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.