Gheorghiță: Nu aruncăm nicio doză. Va exista o listă suplimentară de persoane

FOTO: whitesession/Pixabay.com
FOTO: whitesession/Pixabay.com

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că nu trebuie să se adopte ideea irosirii vaccinurilor doar pentru că persoanele cărora urmează să le fie administrate dozele rămase nu le-a venit rândul.

„Nu este bine să mergem pe ideea irosirii vaccinurilor pentru că persoanele nu se află în categoria respectivă. Situația de la Rădăuți este o anomalie, acolo erau 500 de persoane. Trebuie să lăsăm în decizia coordonatorului de centru să folosească vaccinurile la sfârșitul zilei (…)

Nu aruncăm nicio doză, am încurajat de la început folosirea tuturor vaccinurilor. Sigur că aș vaccina dacă, la sfârșitul zilei, am rămas cu doze și nu am persoane care vor să vină (…) Dacă în prima zi nu se prezintă toate persoanele programate, păstrez dozele pentru a doua zi. Dacă nici a doua zi nu vin, păstrez dozele pentru a treia zi.

Dar dacă în ultima zi de stabilitate a vaccinului nu vin și rămân cu doze, atunci caut persoane să folosesc dozele, să nu le irosesc”, a explicat Gheorghiță, la Digi24.

Medicul Gheorghiță a mai spus că va exista o listă suplimentară pe care vor putea să se înscrie persoanele care sunt de acord să fie chemate la vaccin înainte de programarea stabilită, în cazul în care va exista un surplus de doze.

Coordonatorul campaniei de vaccinare mai spune că de la începutul vaccinării au fost irosite 1200 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă 0,2-0,3% din totalul vaccinurilor.

„Sunt 0,2-0,3% doze sunt irosite în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă 1200 de doze din totalul de la începutul vaccinării. Sunt doze care sunt nefolosite din mai multe motive: se sparge un flacon, s-a depășit timpul de stabilitate de 6 ore, la sfârșitul programului nu au fost persoane cărora să le administreze și altele”, a mai spus Gheorghiță.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.