Fumatul interzis celor sub 21 de ani, într-o destinație turistică celebră

Autoritățile din statul american Hawaii au decis ca, de anul viitor, cei care nu au împlinit 21 de ani să nu aibă voie să fumeze sau să dețină țigări clasice sau electronice. Această decizie a fost luată după ce, potrivit unor studii, aproximativ 25% dintre elevii de clasa a IX-a și a X-a au fumat cel puțin o dată o țigară electronică, iar 18% le folosesc regulat.

Potrivit CNN, autoritățile din Hawaii mai spun că există cercetări care arată că 34% dintre fumători au spus că s-au apucat de fumat între 18 și 20 de ani, iar această nouă lege ar putea scădea numărul fumătorilor pe viitor. Hawaii este primul stat american care crește vârsta legală la care tinerii au voie să fumeze în public și să cumpere țigări.

În România, în următoarele luni, o asociație de tineri vrea să invadeze onlineul cu mesaje antifumat și de informare asupra riscurilor la care se supun cei care sunt dependenți de acest viciu.

Tinerii au venit cu planul pentru această campanie, iar Ministerul Sănătății cu sprijinul moral. „Finanțarea este una privată, pe care am accesat-o noi. Vorbim undeva cred, în momentul de față, de 20.000 de euro”, a declarat Ioana Tomuș, coordonatorul campaniei de informare, reprezentantă a organizației Tinerii uniți, membră a Coaliției România Respiră.

Campania vine și în contextul în care, în toamnă, după revenirea din vacanța parlamentară, deputații trebuie să dea votul pentru legea care ar putea interzice total fumatul în spațiile publice.

Senatul a votat pe 18 martie o modificare legislativă prin care se interzice complet fumatul în spațiile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare, de stat și private.

Însă deputatul PSD Aurelia Cristea a venit cu propunerea ca fumatul să fie interzis complet inclusiv în restaurante, baruri, cluburi, cafenele și alte unități de alimentație publică. România este una dintre cele cinci țări care nu-și protejează cetățenii de fumatul pasiv, arată un raport european. Pe aceeași listă se mai află Cehia, Grecia, Austria și Slovacia.

Țara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislației internaționale. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice sau cancer.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mari reduceri la televizoare Samsung, la eMAG
Locuri de muncă în fabrici din Germania și Olanda. Salariile ajung la 2.700 de euro
Job-uri pe vase de croazieră. Masa și cazarea sunt gratuite