3 milioane de români vor să se întoarcă în țară

Majoritatea românilor din străinătate ar vrea să se întoarcă acasă, potrivit unui studiu realizat de Open-I Reasearch, comandat de Romanian Business Leaders.

Cei mai mulți nu întorc încă din cauza corupției din România, mentalității și nivelul scăzut de trai. Potrivit unor sondaje, în diaspora ar fi peste 4 milioane de români.

„Din cei pe care i-am cercetat până acum, 70% vor să se întoarcă în țară. (…). Aproape 40% vor să se întoarcă până în trei ani, 20% chiar anul acesta. Corupția este principala barieră pentru care nu s-ar întoarce în țară și pe locul doi este nivelul de trai scăzut din România.

De ce totuși s-ar întoarce? Pentru a fi alături de cei dragi, pentru a-și petrece în țară anii de pensie și pentru că au văzut că în România nivelul de trai a început să se îmbunătățească. (…). Foarte mulți dintre ei spun că ar investi în țară, în turism și în agricultură”, a declarat Felix Tătaru, fondatorul GMP Grup, potrivit Agerpres.

Sondajul mai arată că aproximativ 48% cred că situația ar putea să se îmbunătățească în următorii ani în România.

„Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care românii din diasporă vor să se întoarcă în țară sunt dorul de casă, de cei dragi. Bariera principală este corupția, nivelul scăzut de trai și mentalitatea din țară. Românii stabiliți peste hotare sunt preponderent optimiști în ceea ce privește viitorul în România. Ei spun că procesul migrării are și avantaje și dezavantaje”, a mai adăugat Felix Tătaru.

Studiul a fost prezentat în cadrul conferinței „Repatriot”, care a avut loc la Alba Iulia. Proiectul a fost lansat în primăvara acestui an, de către RBS și are scopul de încuraja repatrierea românilor prin antreprenoriat și implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. S-au mai desfășurat conferințe la Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.