Gabriela Firea dă, de la Primărie, ajutoare femeilor însărcinate și celor care vor să rămână gravide

Gabriela Firea. Foto: Primaria București
Gabriela Firea. Foto: Primaria București

Gabriela Firea, mamă, femeie și primar general al Bucureștiului, dorește să ofere bonuri în valoare de 2.000 de lei femeilor însărcinate, pentru plata medicamentelor și a analizelor medicale.

„Prin acest proiect, femeile însărcinate vor beneficia, începând cu săptămâna a 10-a de sarcină, de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi pentru eventualele tratamente necesare nedecontate. Voucherele au fiecare câte o valoare de 1.000 de lei, acordându-se de două ori. După procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei adeverinţe medicale. După intrarea în luna a şasea de sarcină, se acordă al doilea voucher, în baza celei de-a doua adeverinţe medicale”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliul General al Municipiului București.

Mai mult, Gabriela Firea dorește să acorde vouchere în valoare de 10.800 de lei cuplurilor infertile pentru acoperirea costurilor pentru fertilizarea in vitro. Primarul Capitalei a apelat la această tehnică în urmă cu câțiva ani, pentru nașterea celui de-al treilea copil.

Ajutorul se va acorda în trei tranșe: După procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei scrisori medicale, în valoare de 3.600 de lei. Înainte de efectuarea puncţiei ovariene se acordă al doilea voucher, în baza celei de-a doua scrisori medicale. Acesta va avea valoarea de 3.600 de lei. Înainte de embriotransfer se acordă al treilea voucher în valoare de 3.600 de lei, se precizează în proiect.

Mai mult, planul Primăriei prevede un buget, în perioada iunie 2018 – decembrie 2019, suficient pentru ajutarea financiară a o mie de femei din București, în acest sens.

”În România se efectuează anual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puţin decât în Europa de Vest”, se arată în expunerea de motive a proiectului, unde se menționează și faptul că până în anul 2050, se estimează o scădere a populației României până la 14 milioane de locuitori.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.