Final trist de misiune pentru satelitul Envisat

envisat
După zece ani de activitate, ESA (European Space Agency) a pierdut legătura cu satelitul Envisat.  Contactul cu satelitul s-a întrerupt pe 8 aprilie 2012 şi de atunci încercările de a relua legătura au fost sortite eşecului.

În perioada în care a fost în funcţiune, Envisat a trimis spre Pământ miliarde de informaţii extrem de utile pentru studiul atmosferei, al oceanelor şi al gheţarilor, care au dus la publicarea a mai bine de 2500 de lucrări ştiinţifice.

ESA ar fi dorit să menţină Envisat în funcţiune şi în perioada următoare – până la lansarea unei noi generaţii de sateliţi (Sentinelle) pentru studiul mediului.

ESA continuă încercările de a lua legătura cu Envisat – însă cu speranţe foarte mici. Încercările vor dura încă o lună, după care va fi declarată încheierea misiunii.

Care ar putea fi motivele ce au dus la amuţirea satelitului? La ora actuală există doar ipoteze, precum: o problemă la alimentarea electrică, sau un scurtcircuit, care a lăsat acest satelit într-o stare de letargie din care nu se va mai trezi.

Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro. Cătălina scrie în mod voluntar articole pentru greatnews.ro.

Dacă ți-a plăcut acest articol şi vrei să primeşti ştirile noastre de ştiinţă, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.